Dag 14 – København

Idag är det Köpenhamn by train och cykel som står på agendan. Blåst och regn har ruskat i båten under natten men nu är det nästan stiltje enligt oss, bara 7 ms.

Trampar iväg till centralstation och fixar biljetter till oss och våra cyklar. Vi blir utslängd från förstaklass kupén där vi försöker klämma in våra cyklar innan vi hittar rätt kupé för oss med cyklar, bagage, rullstol eller barnvagn. Anländer 30 minuter senare till Københavns Hovedbanegård. 
Trampar iväg på Köpenhamns cykelbanor och lär mig att ensrettet inte betyder lasarett utan att cykelbanan är enkelriktad. Detta krånglar till det för oss som inte har full koll och danskarna är inte så gemytliga när de hytter med näven och ropar något på obegriplig danska efter oss, men annars är cykelbanor en suverän uppfinning och särskilt i en storby som  København. 
Nyhavn

Nyhavn och Christianshavns kanal skall vara fina hamnar och ja….Nyhavn har sin charm med sina kullerstensgator, färgglatt målade hus, mysiga ölchapp som serverar dansk plate med mørbrad, pillede rejer, sild i curry och hvide asparges, de gamla vackra träskutorna som ligger parkerade vid kajen. Jag skriver parkerade för dessa skutor har inte varit på havet på aldrig det.

Fyrskib Gedser Rev

Beskrivning av Christianshavns kanal överlämnar jag till kapten: 

One broken dream

Christianshavns kanal hadde vi hørt bra om fra flere kilder så forventningen var skyhøy da vi plutselig var der. 
Kanalen var allerede stapfull av «båter» som har grodd fast i bunnen etter utseendet å dømme.

Livbåten til båten ovan

 Jeg setter ordet båter i anførselstegn for dette er virkelig the «boulevard of broken dreams». Her flyter det mange knuste drømmer og oppgitte prosjekt. Vi ser en og annen skute som er pusset bra opp og og blir brukt som bolig, men inntrykket det gir er heller dårlig. At det er plass til gjestebåter her er et lite under med tanke på at det nå er tidlig i mai, og havnen er nesten full. På toppen av dette så ligger havnen bare et steinkast fra fristaden Christiania, byen der ingenting fungerer, bortsett fra hasj salget da selvsagt. Hasjsmogen driver i retning av Christianshavns kanal og gir det hele en lukt av håpløshet. 

Christianshavns Kanal

Vi tar oss också en sväng till den kontroversiella och genom åren omdiskuterade fristaden Christiania eller » staden» som Chrisianitterna själva säger. Christiania var från början ett militärt område där människor som önskade ett alternativt samhälle ockuperade de gamla övergivna kaserngårdarna. Här bosatte sig människor som ville något annat än gemene man. Det fanns inga lagar men väl 4 regler

  • Ingen tung narkotika
  • Inga vapen
  • Inget våld
  • Ingen handel med byggnader eller bostäder


Give me something

Haschröken ligger tung och  känns tydligt när vi går igenom Pusher street där haschförsäljning sker helt öppet men av maskerade män. En skylt uppmanar att ha kul men inte att springa eller fotografera där försäljningen pågår. Herrelösa hundar av okända raser springer lojt omkring på området. Man säljer ekologiskt odlade grönsaker samtidigt som det ligger uttjänta kylskåp, gamla rostiga utombordare som läcker olja slängda på marken.

I got it all

Här har kreativa konstnärliga människor bott och verkat vilket syns på graffitimålningar och andra konstverk som finns inom området men det intrycket jag får idag är en oändligt trötthet och hopplöshet. Christiania är smutsigt, fallfärdigt och helt charmlöst men är enligt Wikipedia det fjärde största turistmålen i Köpenhamn.

Här lämnar vi utopien

Fortsätter cykelfärden till strøget där vi äter en grekisk buffé för en mycket moderat peng innan vi tar tåget och rätt kupé tillbaka till Malmö och båten. Solen skiner lite tvekande och det blåser bara 4 ms, man har lovat vackert väder…..

En öl til matrosen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s