Dag 42 – Vi behöver inte vänta in själen

Groningen – Nederländerna
Oosterhaven 
Sol varmt och stilla
Idag tillbringar vi förmiddagen med att bunkra upp båten med mat och andra förnödenheter. Tom klagar på att folk nästan springer ner honom i stress men jag tror mer att det handlar att vår stressnivå är såpass låg att vi uppfattar andra människor som stressande. 
Cyklar med tunga ryggsäckar och med livet som insats ner till Sothis igen. Människor, läs unga studenter, cyklar som galningar och vi antar att de har försovit sig och har bråttom till skolbänken. 
Inhandlar också lite översiktskartor över Nederländerna och dess kanaler för att få någon slags koll på broar och dess höjd och öppningstider. En ny fin båtshake till matrosen införskaffas också. 🙂 
Ombestämmer tidigare lagd rutt, vi kommer följa De staande-mastroute till Amsterdam med några undantag eftersom detta skall vara en finare kanal och inte en autostrada för yrkestrafik. 
I slussen utanför Groningen får vi för första gången på 42 dagar följe med en annan fritidsbåt som visar sig vara från Nederländerna.
Yes tänker vi! 
Äntligen får vi lite draghjälp genom broarna!! 
Men icke, efter att passerat två broar försvinner de rakt fram medan vi tar till höger på De staande-mastroute och her we are all alone again. 
Vi möter en del fritidsbåtar men ingen går vår väg?
Kanalen är full av låga broar och slingrar sig mellan vajande sädesfält, bräkande får och råmande kor. Nästan vid varje kilometer finns en brygga som gäster kan ligga över en natt och samtliga är upptagna. Verkar vara populärt att flyta omkring på kanalerna för Holländerna också. 

Vi har hittills inte sett till någon sko att lägga ett par euro i vid någon av broarna och det är ju oerhört generöst mot oss turister i landet. Kanske bidrar en så kallad turistskatt  som man betalar i gästhamnarna. 

the middle of nowhere

Dagens natthamn blir en brygga i princip mitt ute i ingenstans. Vi ringer havenmaister Jan som lovar komma förbi framåt kvällen och när vi frågar om internet från vi som vanligt svaret att » we have som problem whit the internet just now.

Du menar inte det!!!

Kapten är sugen på ärtsoppa med pannkaka idag och eftersom matrosen är väldigt upptagen men andra viktiga ting, läs blogg, så bestämmer sig kapten för att göra pannkakssmeten själv. Dessvärre har äggen som legat i kölsvinet inte uppskattat  förvaringsplatsen. Äggen stinker och ser absolut inte ätbara ut!

Kapten  undrar om man kan ersätta äggen på något sätt, smör kanske? Svaret är nej 🙂 
Idag har vi färdats ca 35 km och det tog oss ca 5 timmar.
Vi behöver inte som indianen vänta in själen….. 
Dagens rutt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s