Dag 82 – Vilodag i St Mihiel

St Mihiel
Gästbrygga längs kanalen
Mulet och regnskurar
Varmt
Idag vaknade hela besättningen vid 11-tiden av att regnet smattrar på däcket. Vi bestämmer oss för att stanna kvar i den lilla sömniga Franska byn till i morgon då Yr har lovat bättre väder. 
Vi behöver tvätta och bunkra upp med förnödenheter och när man är på resande fot under längre tid är detta ett jobb i sig. Hela besättningen ger sig iväg med ryggsäckar och tvättsäck och har snart hittat både byn allmänna tvättinrättning och Lidl vilket är betydligt bättre affär både i Tyskland och Frankrike jämfört med Sverige och Norge. Stort urval av ost och fina grönsaker. 
Gästbryggan i St Mihiel

Tyvärr har jag inte kommit i åtnjutande av så många franska väldoftande ostar som jag trodde eftersom kapten och jag är oense om hur goda dessertostar skall lukta och framförallt var de skall förvaras  men idag lyckades jag smyga ner en god chevre utan att bli upptäckt. 😉

I nästan varje by, hur liten den än är, verkar det alltså finnas en tvättinrättning. Antagligen så har inte att varje hushåll en egen tvättmaskin eller gemensam tvättstuga och byns tvättinrättning verkar också fungera som en social inrättning. Människor pratar och diskuterat med varandra medan tvättmaskinen och torktumlaren brummar i bakgrunden.
Dåtidens tvättstuga

Det känns bara lite främmande för oss nordbor att bli studerad när man plockar i sin smutstvätt i tvättmaskinen. Det är liksom lite privat och man försöker alltså skynda sig så mycket man kan vilket idag resulterar i en färgglad handduk i vittvätten! 

Piraten på la Meuse

2 tvättar inklusive tork kostar ca 14 euro och det är en härlig känsla att lägga in ren tvätt i skåpen och rena sängkläder i sängen. På något sätt uppskattar man det mer i båten än hemma även om det faktiskt är samma sak. Man kan ju fundera på varför och dessutom känns det helt rätt att göra absolut ingenting medan man väntar på att torktumlaren skall göra sitt.

När dagens åtagande är gjorda ägnas resten av dagen åt att fiske på bryggkanten, vila, vidare planering av resrutt och romaner. Det är en vilsam eftermiddag. 
I morgon lossar vi förtöjningarna igen för vidare färd söderut ytterligare några dagar innan vi vänder norrut 🙂 
Ps. Jag har efter allt vevade i slussarna under de två senaste dagarna upptäckt nya muskler eller så är det ta mig tusan gamla muskler som legat i träda alltför länge!

Mot nya mål längs La Meuse

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s