Dag 92 – 11,55 knop genom Rhen

Gästhamn i Löf
Sol och varmt

Vaknar i den lilla hamnen i Löf, natten har varit sval och det tackar vi särskilt för. Hela besättningen har sovit gott och känner sig laddade för att kasta loss. 

Planen är att ta oss till Köln innan den 5 augusti då planet är bokat för piratens hemresa till Norge igen den 6 augusti. Piraten har varit ombord i 5 veckor och det kommer att bli tomt och tyst när han mönstrar av skutan. 
Slott

Idag kommer vi att lämna Moselfloden och det har verkligen varit en trevlig resa genom Frankrike, Luxemburg och Tyskland. Otroligt vackra omgivningar, pampiga sagoslott på bergstopparna och alla dessa vinodlingar. Det har inte varit särskilt trafikerat eller strömt och en lättnad att bara slussa vart 15 km.

Slott

Men nu ska vi ut på Rhenfloden alias Waal som den heter i Nederländerna.

Våra tidigare erfarenheter av floden Waal är ju minnen av slitsam motström och massiv tung kommersiell trafik så det är med skräckblandad förtjusning som vi ger oss iväg. 
Vi har under flera veckor färdats i ett makligt tempo, mellan 2 och 5 knop i men nu är det dags att bekänna färg igen.


På långt håll ser vi den bruna Rhenfloden som brusar och strömmar och vi har turen att komma oss ut och över floden innan vi blir överkörda av en läkter. 

Slott
Slottsägare och undersåtar

Sothis  rasar ner för floden i 21,4 km eller 11,55 knop och «Blue flag» duggar tätt. Kapten kör slalom i floden för att tillfredsställa all kommersiell trafik och dess nycker;-) 

Tjohoo, här går det undan!

För första gången på minst 2 månader är det dags att sjösäkra båten och sätta
på » böljebanden» på piraten, kolla AIS och hålla stadigt i ratten. Tankar om att få motorstopp här FINNS inte!!!

Vi kommer in till vår  planerade hamn med en bredsladd då vi får hela strömmen mot båtens skrovlängd och anländer till en välskött och helt vindstilla hamn med en mycket trevlig engelsktalande hafenmaister som tydligen också äger marinan.
Får information att Bonn som vi planerar att se, ligger ca 15 minuters tågresa från hamnen och har avgångar 3 gånger i timmen och Köln är ca 3 mil bort. Vi bestämmer oss raskt för att stanna kvar i hamnen och via tåg ta oss till både Bonn och Köln innan piratens flyger hem till Norge igen. 
Det är verkligen en trevligt tysk liten by vi hamnat i. Äter en tysk grillmiddag med allt vad det innebär och kapten är nöjd över att slippa den franska «stora ölen» på 25 cl;-) 
Fullstoppade som tyska öltunnor stapplar vi oss ombord på Sothis efter en härlig dag på kanalerna i Europa. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s