Dag 104 – Akterseglad på Elbe-Seiten kanalen

Sehnde
Motor-club-Sehnde gästbrygga
Sol och vindstilla 
Besättningen vaknar av att regnet smattrar på däcket men när frukosten är klar skiner solen igen. Ger oss iväg vid 8 tiden och kanalen ligger blank, det är bara vi och läkterförarna som är vakna. 
Jag måste medge att vi igår hittade en osedvanlig trevlig liten marina med max 3-4 longside platser och en väldigt sällskapssjuk frilansande hafenmaister:-) 
Idag går färden vidare och vi hoppas att komma ett gott stycke in på Elbe-Seiten kanal. 
Idag har «Vera» problem med att vända med sin tunga last av kol och blockerar hela kanalen innan vi smiter igenom en liten lucka och lite senare kör «Pollux» om oss i en fart vi inte sett förut med avslagen AIS!! Det verkar som att AIS slås av när de bryter mot hastighetsbegränsningarna på kanalerna. Vi pressar oss så nära kanalkanten som vi förmår för att inte riskera «fastna» i aktervågen och få en ofrivillig åktur som vi inte kommer ur.

Vera på tvärs
Med tanke på all kommersiell trafik och både vana och uppenbart ovana skeppare på alla fritidsfartyg som färdas på floder och kanaler är det märkligt att det inte sker fler olyckor. Vi har egentligen inte sett någon allvarlig incident alls under vår resa.
Skutan tuffar stadigt och trofast mil efter mil och vi har, peppar peppar, inte haft ett enda problem med skutan hittills. Vid middagstid svänger vi in på Elbe-Seiten kanal där vi känner oss hemmastadda. 
Kanalen är sannerligen inte särskilt vacker när man nu kan jämföra med 
La Meuse, La Moselle och Moselfloden och alla fina kanaler i Nederländerna men den tar oss vidare till havet….

Elbe-Seiten kanal

Vi ska igenom en sluss och en båthiss på 38 meter innan vi fortsätter vidare på floden Elbe och nu slussas vi zu dal:-) 

Vädret är opålitligt och växlar mellan strålande sol, mörka skyar och regn och vi växlar kläder mellan shorts med linne och full regnutrustning. Det vilar en loj stämning ombord, vi turas om vid ratten och lyssnar på ljudbok men får ändå vara alerta då det är mycket kommersiell trafik. Blir omkörd flera gånger vilket skapar otrevliga situationer för oss som ligger i kölvattnet på omkörd läkter. Kapten uppger bestämt att det är sista gången vi ligger bakom någon som kör saktare än 10 km i timmen! Så det så! 😉
Omkörning och möte på Elbe-Seiten

Lägger till vid «gratisbrygga» ca 50 km in på Elbe-Sieten kanalen. Vi har haft en lång arbetsdag och det börjar kännas att vi haft långa intensiva pass sedan i fredags. 
Njuter av kvällssolen i cockpiten med välförtjänt ankarpils:-) 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s