Dag 108 – På böljan blå…

Travemunde 
Böbs werft gästbrygga
Sol
Sydvästligt vind 2-3 ms
Vi vaknar tidigt idag, solen skiner men det är kyligt i luften. Bestämmer oss för att ge oss iväg så snart frukosten är avklarad. Jag är lite spänd över att vara på havet igen, att förhålla sig till vind och vågor men samtidigt skall det bli skönt att få mer space runt oss.
Nu lämnar vi Travemunde

Det är ojämna vindar, allt mellan 3-12 ms, skyar som kommer och går och gråa molntäcke som stundtals täcker solen. Regntunga mörka moln påverkar vindstyrkan och vindriktning så fort vi kommer i närheten, vinden vrider sig medsols och ökar snabbt för att  sedan avta så fort vi passerat.
Ostabilt väder…

Seglar med omväxlande full och revad Genua mest beroende hur bekväm matrosen känner sig med krängningen och jag medger att toleransen är ganska låg efter tre månader på vindstilla kanaler. 😉 
Vi har dock sydvästliga vindar vilket är perfekt med tanke på vår kurs.
På väg till planerad natthamn kommer vi mitt upp i en segelregatta!
Kaxiga seglare hänger längs relingen på segelbåtar med nya karbonsegel, 
viftar med händerna och gestikulerar tydligt att de vill att vi ska flytta oss när de kommer forsande med fulla segel bakom oss men kaptenen tar det med ro. 
Han har aldrig hört om någon sjövettsregel eller annan regel för den delen, som ger någon rätt att köra på oss bakifrån och menar att deras båt också blivit utrustad med en diger ratt som de också borde lära sig använda!
Herr Kolkin i sitt rätta element

Den hamn vi tänkt oss ligger inte så gott skyddad dom vi önskar och bestämmer oss raskt för att segla tillbaka en nautisk mil och ta natthamn i Burgstaaken istället.
Vi har fullt sjå med att hålla undan från alla regattaseglare som vi möter i den trånga leden mellan röda och gröna stakar.  Tror ta mig tusan det var lättare att förhålla sig till läkterförarna och deras «Blue flag» De gav i alla en tydlig vink vilken sida de ville mötas på, något som man kanske inte kan räkna med från dessa testosteron och adrenalinstinna tävlingsseglare?
Vi kommer in till hamnen i Burgstaaken och vi klappar till kaj. Vädret ser inte särskilt lovande ut enligt Yr, ökande blåst och regn den närmaste veckan….
Eftersom vi är slitna och hungriga bestämmer vi oss för att ta en repris och äta oss proppmätta på tysk mat på hamnkrogen och kolla upp vädret ordentligt senare under kvällen. 
Det var antingen den tyska middagen eller sjöluften eller kanske kombinationen som fick besättningen att falla i paltkoma på varsin soffa i kajutan under vilsam gungning. 

2 kommentarer om “Dag 108 – På böljan blå…

  1. Tack för rapport, lika spännande som vanligt att följa era äventyr. Vi ger oss av nästa vecka och fortsätter mot Paris, och sen vidare söderut. Segla lugnt! 🙂

    Liker

  2. Hej! Ligger fortsatt fast i Burgstaaken på grund av kulingvarning i området. Hoppas komma vidare i morgon eller torsdag då det verkar lugna ner sig. Burgstaaken har allt vi behöver så det går ingen nöd på oss alls. Vilken väg blir det nu då, till Paris alltså..Vi kommer att följa er! Hilsen fra Åse och Tom

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s