Dag 121 – Allting har en början och ett slut

SXK boje vid Ingegärdsholmen
Sol och varmt
Östlig vind 3-4 ms
Vi har en fin tur till » Di grå på Haugen» och när vi lägger till vid båtens hemmahamn vid Sotenkanalen avslutas vårt reseprojekt för denna gången. 
«Di grå» har haft utkik efter masten under dagen och pappa kommer puttrande över kanalen med båten sin när vi lagt till. Min mamma bjuder på «svenska köttbullar» med alla klassiska tillbehör och det smakar så gott. Fenderbrädan lämnas till pappa för arkivering. Det är så roligt att träffa dem båda igen. Under eftermiddagen kommer lillasyster Lotta, hennes dotter Camilla och hennes lilla Tinde och det dukas upp färska skaldjur och vitt vin. Vi får berätta om den ena historien efter den andra från vårt kanaläventyr medan dagen försvinner, mörkret faller och natten tar vid….. 
Det var en gång en man och en kvinna som träffades genom att dela ett säte i en buss på Kreta…
Båda delade tankar och drömmar om att göra en «längeresa» mitt i livet. Att få möjlighet att själva råda över tiden på det sätt de önskade och projektet «kanalresan» sjösattes tre år senare. Tillsammans skulle de segla till Tyskland för att färdas på Europas inre vattenvägar och hem igen under 5 månader. En nog så utmanande resa med tanke på att ingen av besättningen egentligen kunde segla och ingen av dem hade inte sett insidan av en sluss tidigare. 🙂 
De har inte blivit rika på att genomföra projektet under fem månader, inte rik på pengar, men definitivt rik på fantastiska upplevelser och spännande utmaningar. 
När vi började att skriva vår reseblogg var det först och främst för vår egen skull, för att vi skulle minnas och att utveckla förmågan att se vardagen med alla dess finurligheter. Det sker egentligen alltid något varje dag, det gäller bara att uppmärksamma vad som händer och när det sker.
Vi har under resans gång förstått och glatt överraskats över att många har varit med på oss på resan och följt oss genom bloggen. Det har varit så roligt och vi vill rikta ETT STORT TACK till alla ni som loggat in er på datorn och följt med oss. Era kommentarer och intresse har värmt våra hjärtan och vi hoppas att ni alla haft lika kul som vi….. 
Om en månad tar vår vardagliga vardag vid igen och fram till dess skall vi segla inom våra egna små favorithamnar upp genom den svenska och norska skärgården och det är en helt annan historia….over and out;-)

Kapteinens avsluttende ord.

I dag kom vi til prosjektets endepunkt i Sotenkanalen, og plutselig virker det som at tiden har gått ganske fort. Vi syntes ikke det er lenge siden vi var her og sa farvel. Vi blir tatt imot av en flott Svensk skjærgård med alle sine blankskurte øyer og viker noe som er unikt sammenlignet med hvor vi har vært. Vi blir tatt vel i mot av familien Vikingsson som byr på god Svensk mat til langt over buksene.
Prosjekt kanaltur har vært morsomt å planlegge fra første dag. Noen sier at planleggingen er 9/10 deler av turen, jeg vet ikke om det stemmer, men det er klart at turen tar mye kortere tid en selve planleggingen. Vi ønsker selvsagt å takke alle som har bidratt til at vi har fått dette til, og ikke minst oss selv som valgte å satse på dette prosjektet som mildt sagt var ukjent farevann for oss.
Vi valgte å ha en ramme rundt prosjektet som sa hva vi skulle gjøre og hvordan. Vi ønsket ikke bestemme for mange detaljer på forhånd. Dette har fungert bra for oss og vi tror det har bidratt til at turen har blitt vellykket. Det har også satt oss i den rette mentale modus. De gode opplevelsene har kommet som et resultat av avgjørelser som vi har tatt underveis. I en veldig detaljert plan risikerer man å mislykkes underveis, og i stresset med å lykkes overdøves de gode opplevelsene. Å bestemme over all denne fritiden har vært en stor opplevelse i seg selv.
I motsetning til hva mange tror så har ikke dette vært en ferie, og det var vi heldigvis klar over før vi dro. I beste fall kan man kalle det en aktiv ferie, de som drar ut å innbiller seg at det er en avslappende ferie kommer til bli overrasket. Selv om vi til tider har følt oss slitne så har det vært fysisk og ikke psykisk. Matros og Kaptein har fungert utmerket, som ventet, uten noen av de problemer som mange har sett for seg på en trang båt langt hjemmefra.
Vi søkte opplevelser som ikke skal brukes til noe spesielt, de er alt i seg selv. De skal ikke inn i en større sammenheng og har ikke behov for fortsettelse eller en retning. De er isolerte øyeblikk som skal konsumeres og nytes sammen der og da. Vi har stått på utsiden av alt og kikket inn, minnene av disse opplevelsene er godis for hjernen som vi kan hente frem når vi trenger det. Vi ønsker å samle så mye av dette smågodtet som vi kan mens vi enda er unge og friske.
God natt og vel hjem.

Vår lille rundtur i Europa

2 kommentarer om “Dag 121 – Allting har en början och ett slut

  1. Så roligt att få träffa er igen. Men vi har ju ändå varit med er varje dag.. Nu blir det lite tomt att inte efter varje frukost läsa Sothis blogg.Ha nu en fortsatt trevlig tur. Kramar från gråben o bruntass på Hagen

    Liker

  2. Och så roligt att träffa er alla igen och ja, ni har verkligen varit med oss på resan och det tackar vi särskilt för :- ) Kramar fråm Kapten och Matros

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s