Sjötorp – Töreboda

Vi benytter fridagen 5 mai til å indretjeneste, det er utrolig hvor mye støv og rask som samler seg i båten når man er tre stykker på heltid. Det blir også tid til å ta en titt på sluse museumet i andre og tredje etasje hos cafe Baltzar. Museumet er utrolig nok også inkludert i havneleia på 100 kr., noe som gjør denne havna til noe av det billigste man kan oppdrive i Skandinavia. Strøm, dusj, wc, vaskemaskin (vask så mye du vil), tørketrommel (tørk så mye du vil), søppel og museum er ikke dårlig for 100 kr.

Dronen benyttes til å inspisere nærmere hva som har skjedd med vindretning pila til ST60 instrumentet. Som vi mistenkte så er fanen brukket av eller mange års bruk. Vi har kjøpt en i reserve, så det er bare å få heist den tunge kapteinen til toppen av masta…

Brukket vindfløy

Slussdag 1

19 slussar, 11 broar och en lång arbetsdag som tar oss 19 km vidare. Livet på kanalerna går så inte fort, det går i ca 5 knop med avbrott från att slussa sig uppåt och vänta på broöppningar. Egentligen är det en väldigt passade fart när man tänker efter. Man hinner upptäcka att rapsen står inför sin fulla blomning men redan nu så kan man skönja det gula, fåren har fått lammungar som hoppar och skuttar vid kanalkanten och vid Hajtorp serveras glass vid dubbelslussen.

I Coronatider får man högst vara två gäster samtidigt som beställer och vi väntar mer än gärna på utsidan får att få Klings glass från Mariestad.

Slussvärdarna Stina och Mats följer med oss hela vägen mellan Sjötorp och Töreboda via bil och glada tillrop. Vi är själva i varje sluss eftersom nästa segelbåt är 43 fot och inte ryms tillsammans med oss i dagens slussar. Känns lite lyxigt med tanke på att vi tidigare slussat ihop med STORA lastfartyg i Europas kanaler.

Den minste matrosen har självstudier under förmiddagen och är med oss och slussar efter lunch. Slussvärden Stina erbjuder Lillematrosen att vara lite ”ansvarig” vid en broöppning och här börjas det.

Stina är pedagogisk som få, visar, berättar och förklarar på en instrumentterminal och säger slutligen

“Den knappen skall du trycka på…………när ljusen vid väg bommarna börjar blinka”

Den minste matrosen hör den första meningen….. och trycker sedan på knappen.

Det börjar ringa och ett alarm tjuter medan den ena vägbommen går upp och den andre bommen ned.

Den minste piraten säger bara,

” Det var ikke meg”

Oioioi…

Over and out!

2 kommentarer om “Sjötorp – Töreboda

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s