Sothis tillbaka i saltet.

15 Maj 2020 Söderköping 14.00

När ”båtskolan” är klar för dagen, och efter det gemensamma Skype mötet där minste matros visar upp sin Mandala, är färdigt kastar vi loss för vidare färd ut på Östersjön.

Mandala är en andlig och rituell symbol som fritt översatt betyder cirkel, hemlig cirkel eller centrum. Förekommer främst inom buddismen och hinduismen

Nu har vi rest på tvärs genom Sverige, från Göteborg i väster till Mem i öst. Kanalresan är utförd och nu är det dags för en högst subjektiv utvärdering från en av besättning på Sothis.

Total kostnad i lågsäsong från Göteborg genom Trollhättekanal till Vänersborg (1100 kr) och Göta kanal från Sjötorp till Mem (5000 kr) för en båt i vår storlek hamnar på 6100 kronor plus diesel.

I detta pris ingår en natt i gästhamnen precis vid slussen vid Lilla Edet och tro mig, en natt i Lilla Edet räcker, och en natt i gästhamn strax innan andra slussen i Trollhättan.

I Göta kanal får man stanna upptill 5 gästnätter i varje hamn utan extra kostnad och det finns 21 hamnar att välja på under högsäsong. I princip kan man tillbringa hela sommarsemestern i gästhamnar där ström, faciliteter som tvättmaskiner, dusch och toaletter ingår för ett pris av 5100 svenska riksdaler.

Inte så tokigt pris för en barnfamilj på semester, men tillgång på Wi-Fi är minimal för att inte säga totalt frånvarande, förutom i Motala. Då kan det bli väldigt dyrt om man har unga gastar ombord som lever och andas i samma utsträckning som tillgången av fungerade internet med hög hastighet.

För oss som färdats på Göta kanal under bokningssäsong har vi vissa förutbestämda gästhamnar, men Göta kanal AB varit väldigt serviceinriktade och tillmötesgående när vi önskat ett stopp utanför gängse rutt för att möta upp nästa konvoj någon eller några dagar senare. Alla slussvärdar har varit professionella, trevliga och vänliga under hela resan.

Kanalresan har varit en resa med fina omgivningar och god service i både slussar och gästhamnar. Vi har i stort sett varit själva i alla slussar och vi har fritt kunnat välja plats i gästhamnarna, men jag tror att vi valde rätt period. Att ta Göta kanal under högsäsong är inget för besättningen på Sothis.

När sista slussen är gjort i Mem och vi släpps ut på havet är vår segelbåt trots allt i sitt rätta element.

Sista slussen fixad i Mem

Vi ankrar upp i en utanför Kåreholmsviken och öppnar en flaska skumpa för att fira att kanalresan är väl utförd av samtliga ombord.

Anledningen till varför vi hamnade just här kommer El Capitan berätta om i morgon. Men jag vill ändå påminna om att när El Capitan delger sin uppfattning om hur saker och ting sker och anledningen till varför det händer så bör två nollor tas bort från historien och därefter delas på minst två.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s