Oskarshamn – ett segelben helt i onödan

21 Maj 2020 Bråtviken 09.30

Efter god natt på Jungfruöarna seglar vi vidare och vår plan för dagen är att ankaret ska få en ny chans att bevisa sin vidare existens ombord på Sothis.

På vägen in mot ankringsplatsen som vi spanat in, Bråtvik utanför Västervik, noterar vi tre identiska varningsskyltar på tre olika tomter med fina och påkostade fritidshus och gröna gräsmattor där ”Gunnar” tålmodigt klipper gräset så att man slipper skämmas inför grannarna. En svensk idyll när den är som bäst?!

Skyltarna varnar för kabel och en uppmaning att se på sjökortet, men enligt våra uppdaterade sjökort finns det INTE utmärkt någon kabel. Skyltarna uppmanar med andra ord:

Ankra inte utanför min sommarresidens och skym för guds skull inte min utsikt!

Vi har sett detta fenomen tidigare, skyltar som ser misstänkt hemmagjorda ut, uppsatta vid fashionabla sommarstugor med egna stränder eller bryggor och vajande flaggor som varnar både för det ena och det andra men som enligt uppdaterade sjökort bara är ”bullshit” Enligt min mening är detta ett ofog och man tar sig väl stora friheter.

Nåväl, efter en fin kväll med kvällssol och en god natt ombord, drar vi vidare. Denna gången levererade ankaret men å andra sidan var det helt stilla under natten så vi är ännu inte helt övertygande.

Vår plan var ursprungligen att segla till en SXK boj men eftersom solen skiner och vi har gunstiga vindar mellan 6 -8 ms från sydöst beslutar vi att ta ett längre segelben till Oskarshamn, en sträcka på ca 36 nautiska mil.

Vad kan man då säga om Oskarshamn?

Inloppet är kantad av gamla varv och det märks att Oskarshamn är en gammal industristad. Det första intrycket är väl i sanningens namn inte så imponerade. Gästhamnen är i stort sett tom och vi finner en långsideplats i hamnens norra del.

Besättningen går en liten inspektion och orienteringsrunda runt hamnområdet och en stor informativ skylt berättar att hamnen har varit grovt förorenad under många år med miljögifter och ett omfattande saneringsprogram har pågått sedan 2016.

Runt hamnområdet har det tidigare legat flera tunga industrier som en batterifabrik som under många år läckt ut nickel och kadmium, ett kopparverk som fick stänga då man inte kunde uppfylla kraven på rening. Kopparverket hade under årtionde släppt ut koppar, zink, bly, arsenik, kobolt och dioxiner. Dessutom har stadens reningsverk bidragit med sin beskärda del av föroreningar rakt ut i hamnbassängen.

Centrum i Oskarshamn har det obligatoriska torget med sin vattenfontän, en stadsplanering som man kan se i många andra ointressanta städer runtomkring Sverige. Gammal och ny bebyggelse i en ganska oskön blandning. Den obligatoriska pizzeria Viking finns på plats och Systembolaget.

Finns det då inget förlåtande i Oskarshamn?

El Capitan har nosat upp en grillrestaurang som har arabisk mat på menyn och alla städer som kan erbjuda oss arabisk mat med smaker från Libanon får oss alltid att inta en mer förlåtande attityd.

Servitörerna på grillen är lite nyfikna på oss främlingar, frågar och undrar vad vi gör här i Oskarshamn och hur vi hamnat här och det undrar vi med.

Det verkar trots allt finnas hopp om framtiden, även för Oskarshamn.

Inre hamn – i framtiden

En kommentar om “Oskarshamn – ett segelben helt i onödan

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s