Fra wifi til utedass

28 Mai, Kristianopel Kl. 07.15

Det ble to overnattinger på oss her i Kristianopel. Motivasjonen for å tilbringe to netter her var påvente av riktig vind fra Nord, men jeg mistenker at gratis wifi var med i underbevistheten når avgjørelsen ble tatt. Med gratis wifi kunne jeg, som er ihuga sci-fi fan, følge spent med på den planlagte SpaceX oppskytingen av mannskaper til ISS (romstasjonen), men det ble også avlyst grunnet været. Jeg følte umiddelbart at vi på Sothis og SpaceX hadde tatt rett beslutning.

SpaceX får melding fra Sothis om å avbryte grunnet motvind

Det bakes kanel snurringer og boller hele kvelden og det blir en bolle for mye på hver av oss og vi føler oss litt som fisken på havnekontoret i Kristianopel.

Så, kl. 07.15 bakker vi ut av «bøyehelvete» med verdigheten i behold. Kristianopel er en kjempefin havn å overnatte i på denne årstiden, men jeg er redd vi ikke hadde trivdes like godt med full havn. Det er deilig å komme seg tidlig ut på fjorden og når solen fremdeles er lav på morgenhimmelen spiser vi frokost mens seilene drar oss stille fremover.

Jeg har brukt et ruteprogram for å legge opp dagens rute. Programmet tar hensyn til vind, strøm og bølger samt hvordan båten seiler under de forskjellige forhold. Vi følger den oppsatte ruta og glir i medvind sørover i bedagelig fart. Vind og kurs fra programmet ser ut til å stemme ganske bra, faktisk så bra at jeg tror jeg dupper av ved flere anledninger i sola og dønningene. Jeg er ganske god til å se våken ut selv om jeg sover, så mannskapet ser ikke ut til å ha merket at sikringene til El Capitan hadde gått.

Jeg skvetter kanskje litt for mye når piloten sier at nå kan du endre kurs vestover, men ingen merker noe. Vi er kommet til Sveriges syd østligste odde med Utlängan fyr. (Joda Utklippan finnes, men det er en øy 4,5 nm utenfor og eksisterer ikke i denne historien). Vi har ankommet Karlskrona skjærgård og fra nå går kursen i hovedsak vestover. Her gjelder holde tunga rett i munnen, holder man seg ikke leden her så går man på grunn. Etter anbefaling fra havnekapteinen i Kristianopel skulle Stenhamn være en fin plass, så vi har satt kursen dit i dag.

Sverige tar slutt og vi svinger til høyre

Vi leser litt om havnen og ser at den er ganske grunn. Skarpøye får i oppdrag å ringe havnekapteinen å sjekke om det er dypt nok og hvor vi best kan ligge med våre 1,65m kjøl. Det er ikke noe problem sier han, det er bare å komme og vi kan kjøre helt inn i indre havnebasseng. Det gjør vi ikke, vi har nemlig blitt lurt tidligere i Tyskland. Der sa de også bare kjør på i det vi smalt på grunn..

Vi klapper til kai, longside, takk for det! Havnen er stille og helt tom bortsett fra en lokal båt i den indre havna. Dypet varierte fra 2 til 2,30m her vi ligger nå, så informasjonen ser ut til å stemme godt. Prisen er kr. 135 pr natt + 30 for strøm, da inngår utedass 😂.

All by myself…and we like it!
Stenhamn
Ferja kommer tre ganger om dagen, en gang for hver av de fastboende altså! Utedassene helt til høyre i bildet.

Vi går en lang tur til Utängan fyr i varmen. Skarpøye har glemt å ta av ullundertøyet så det blir avkledning mitt på veien, helt utan blygsel. Med bare 3 fastboende på hele øya er ikke faren for folk stor selv mitt i gata.

Fyret på Utlängan

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s