Vi klamrar oss fast…..

30- 31 juni 2020 SXK boj vid Flakskär

Vi känner oss ordentligt vindpinade och urblåsta efter två dygn på SXK boj, som legat mer under vatten än över och med en båt som vältrat sig som en yster unghäst i vindkasten trots ankarsegel och två linor. Vi har haft en medelvind på ca 13 ms och upptill 18 ms i byarna. Det har blåst så vi knappt har kunnat prata i en vanlig samtalston som redan är högre än normalt på grund av ålder, vissnande hörselceller och en och annan vaxpropp.

El Capitan och Skarpöga har diskuterat plan B. Vad är vår strategi om SXK bojen får nog, helt enkelt tröttnar och släpper taget om oss, vad gör vi då??

Med tanke på alla omkringliggande kobbar och underliggande skär i närheten och ett djup på ca 3 meter så kommer vi klamra fast oss i SXK bojen vad som än händer.

Vi släpper aldrig taget….
Ankarseglet jobbar hårt

Under vår ofrivilliga karantän i båten har vi lyssnat på böcker, kollat på vidare kurs, jämfört olika väderprognoser, inspekterat och uppdaterat vårt skafferi, bakat bröd och sett på film. Stort tack till sonen för en hårddisk full med serier och filmer.

Minste matros har tillbringat dessa vindpinade dagar med dataspel med sin kompis via Skype.

Jag har upptäckt att jag saknar något slags bakbord som är lättare att rengöra istället för att använda bänkskivan i kabyssen. Bakbordet måste kunna rullas ihop eller på något sätt bli mindre efter användning och helst kunna användas ytterligare minst två saker till enligt El Capitan. Hittat en smart bakskiva på nätbutiken ”Smarta saker” men frågan är ju vart det skall skickas så att vi får tag i det på ett inte alltför omständligt sätt.

El Capitan har fixat ett digitalt hälsoschema för besättningen ombord som kan vara bra att kunna visa upp för myndigheter i hamnar utanför Svedala.

Vi har i dagsläget ingen information om eller vad som kommer att krävas i samband med vår segling söderut men vill ändå vara förberedda på att kunna visa upp någon slags dokumentation på hälsan ombord eller rättare sagt frånvaron av eventuella symtom på COVID-19.

I princip har vi varit i karantän sedan 27 april efter vi träffade min dotter och hennes kille Victor för en trevlig samvaro i deras nya lägenhet. Sedan mitten av april när vi påbörjade vår seglats har vi tvättat händer och använd handsprit vid de tillfällen vi varit i land, helt undvikit folksamlingar och haft både fysisk och social distans till våra medmänniskor. De platser vi besökt har varit uppdaterade med aktuell information gällande COVID-19 och med tvättmöjligheter, tillgång till plasthandskar eller handsprit på de flesta affärer och hamnkontor. Alla mataffärer har haft markeringar på golvet för att hålla avståndet mellan kunder och de allra flesta har skyddat sina anställda med plexiglas vid kassorna. Vårt intryck är man tagit ansvar för att minimera smittan generellt i vårt samhället och vi är lyckligt lottade över att kunna segla fritt längs Sveriges vackra kuster.

Besättningen ombord på Sothis har inte haft några symtom på övre luftvägsinfektion. Inte någon släng av sjösjuka, gubbsjuka, vallningar och svallningar eller hemlängtan.

Vi lider inte av abstinens efter våra tidigare jobb men vi kan inte kalla oss arbetslösa, vi har fullt upp, dagarna i ända.

Vi sover som avverkade timmerstockar och vaknar till solen eller för att vi helt enkelt är utsövda. Minste matros har inte varit plågad av migrän mer än vid två tillfälle under seglatsen, peppar peppar!

Således relativ god fysisk status på besättningen så långt, om man räknar bort begynnande gäddhäng och fotsvampen på någons stortå ombord. Den mentala statusen överlåter vi till andra att bedöma, kanske är vi skvatt galna som lämnat det trygga och vana för en mer osäker och oförutsägbar tillvaro där naturens krafter har mycket att säga till om, mer än samtliga ombord.

1 juni. Idag lämnar vi Flakskär tidigt för att segla vidare västerut i strålande sol. I dag är prognosen skiftande vindar mellan 3-6 ms. Sothis glider fram i makliga 3-4 knop när det väl är vind men för det mesta får Volvon gå. Det är varmt i luften och det mest spännande som händer under dagens segling är att en kapten planerar att duscha naken på däck…… och ångrar sig.

Morgan Kane

Vi bestämmer oss för att sätta kurs mot Hanö som ligger ca 10 NM syd om Karlshamn.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s