Under palmen

9 Juni 2020 Nyhamn Landskrona 09.30

Havet ligger som en spegel när vi styr ut från Landskronas fina hamn och ut i Öresund.

Bye bye Landskrona

Frågan ombord är om vi skall nyttja det fina vädret så länge vi kan och ta oss lite längre än planerat idag också?

Eftersom vi redan varit i Torekov ”kanalresan 2014” så är vi nyfikna på Hallands Väderö som nästan ligger parallellt med Torekov men innan tanken är färdigtänkt friskar vinden på, betydligt tidigare än prognosen, och med nordlig vind på 10 ms rakt i stäven och motström bestämmer vi oss för att följa vår ursprungliga plan och sätter kurs mot Helsingborgs norra hamn.

Enligt prognosen kommer det bli nordliga och relativt hårda vindar under följande dagar så vi bestämmer oss för att ligga kvar i Helsingborg för att invänta mer gynnsamma vindar som tar oss vidare mot Norge där minste matros kommer att mönstra av för denna gången.

Norra Hamnen är stor och har både långside platser och grönmarkerade Y – bommar är tillgängliga som gästplats. För 300 svenska riksdaler har du tillgång till toalett, dusch och bastu ca 1370 steg eller närmare 1 km från båten vilket kan borga för raska promenader när det krisar.

Längs kajen löper strandpromenaden med restauranger, barer och kaféer som lockar flanörer i alla åldrar och fasoner och påtagligt många kvinnor med silikonförstärkning både här och där vilket distraherar El Capitan och sänker arbetsinsatsen ombord. En lagom hård dask med flugsmällare i bakhuvudet brukar få honom att slita bort blicken och sätta igång med det dagliga arbetet.😜

Helsingborg har det som jag önskar av en större stad, stora torg, fina grönområde, vandringsleder, gärna någon gammal ruin eller slott och slutligen en strandpromenad.

Helsingborg har till och med det El Capitan tjatat om sedan vi påbörjade vår seglats nämligen sandstrand med palmer och en strandbar.

En timme i det tropiska

Vi har en hel del egenheter ombord och när vi ankommer till en ny stad brukar vissa egenheter blomma ut. Vi surfar nämligen ihärdigt för att hitta ”Claes Olsson” där man kan handla kaptenens ”must have stuff” och ett Libanesiskt kök och Helsingborg har det vi söker.

Libanesisk mat är roligt att tillaga och så god att äta men din mage blir betydligt fortare mätt än ditt öga vilket som vanligt resulterar i rejäl överätning. Restaurangen verkar dock vana vid att skicka med den mat som blir över och så var morgondagens lunch fixad.

God natt jord

Båtskolan fortsätter ytterligare någon vecka innan efterlängtat sommarlov och under flera dagar har minste matros haft Norsk på schemat. Nedan är bara ett exempel vad som man kan lära sig i skolan nu för tiden.

Hur mysigt det än är att komma till nya städer och gästhamnar med den bekvämlighet det ändå innebär att ligga i gästhamn så längtar jag och El Capitan, efter ett par dagar, alltid ut på havet igen och att ankra upp i en liten ostörd vik någonstans. Kanske är det just kontrasterna som lockar oss.

Planen är att vänta ut den värsta vinden från norr och lämna hamn när vindarna vrider till öst som väderprognosen lovat.

Pedagogisk förklaring om seglarlivet.
Okänd konstnär på en anslagstavla någonstans längs kusten

Slutligen ett par ord från El Capitan.

Etter en lengre spasertur i byparken oppdager jeg at ryggsekken, som jeg hadde på meg når vi startet, ikke lengre henger på ryggen. I sekken ligger drona med alt utstyr! Jeg kommer plutselig på at vi for over en time siden satt i Slottsparken og spiste is og så på endene…

Det blir springmarsj i høyt tempo opp alle trappene og inn i parken, mot andedammen…er den fremdeles der? Det sitter tre personer på en benk og en på den andre benken, på den tredje benken står fremdeles sekken. Alle ser ut til å ha sekken som mål og jeg får høye tilrop når jeg snapper opp sekken foran alle sammen og fortsetter i høyt tempo bort fra parken. Det var i grevens tid!

En ting til mens jeg er i gang. Minstematrosen og jeg ville besøke det høye middelalder tårnet (Kärnan) for å se på utsikten, Skarpøye lider av ekstrem svindel og velger å bli på bakken. Til alt hell og til alles overraskelse finner Skarpøye penger i lommeboken hele kr. 60 i cash! Det viser seg at tårnet, som kom til ved bruk av cash, ikke lengre tar imot cash som betaling. Kort er kjekt, men man bør etter min mening også kunne håndtere kontanter. Kjør gjerne en rabatt for som betaler med kort siden er det er så «billig», men ikke nekt de som har ekte kroner. Jeg støtter ikke kontantløse samfunn, så det blir ikke noe besøk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s