Värmebölja och vin vid Vinholmarna

24 juni 2020 Bockholmen 09.30

Lämnar Bockholmen utsövda och redo för att ta ytterligare segelben vidare söderut. Vi kommer att träffa dotter och måg på vår färd nedåt och förhoppningvis har min iPad som förväxlades när minste matros mönstrade av, kommit fram till Göteborg.

Vi har en tanke att ankra upp vid Utkäften som skall vara ett fin ankringsplats men efter en inspektionsrunda så är vi ombord helt enig, viken är alltför populär för att passa Sothis och dess besättning. Missförstå mig rätt, vi gillar att umgås med andra människor men inte hela tiden. Dessutom är naturhamnen väldigt öppen mot väster.

Utkäften

Vi hittar en annan fin vik precis nordväst om Högö där vi kastar ankare och här har vi några riktigt varma, fina och soliga dagar ombord med bad, upptäcksfärd på omkringliggande öar, fix med akterankaret som inte riktigt bet tag i tåget som det skall göra och annat småjobb som hör vardagen till ombord. Vi tackar oss själva igen för inköp av svindyra fläktar som surrar på strategiska platser runtom i båten. Vi sover gott i svalt sovrum.

Vinholmarna

Vi har nu legat på ankare, SXK boj eller brygga utan tillgång på 220 V sedan mitten av juni och vi har fulladdade batterier tack vare viss motorgång men framförallt båtens solpaneler. Det ger en obetalbar frihet att kunna vara ute i naturen och ändå ha tillgång till ström. Watermaker är väl det som står på tur på vår önskelista som ett led i att minska vårt beroende av gästhamnar. El Capitan vill nog gärna har en foldingpropell också, båda dyra inköp men önska får man.

Under fredagen ska dotter, måg och en av deras kompisar komma ut till oss med båt för att grilla och dricka lite vin. Medan vi väntar på att dessa hårt arbetande och ambitiösa människor skall komma så ser vi att en segelbåt kommer glidande i sundet mellan Högö och Vinholmarna där vi ligger och där är det grunt!!! Och japp, där gick den segelbåten på grund.

El Capitan sjösätter jollen och utombordaren för att hjälpa till men segelbåten sitter fast och rör sig inte ur fläcken. Kaptenen ombord på den strandande segelbåten bedyrar att han kört här förut men det visar sig att han inte har full koll på sin geografi då han inte vet var han är?!

Nåväl, sent omsider kommer ungdomarna och de har, efter väldigt många turer med Postnord som definitivt ökade risken för en härdsmälta hos mig, med sig min iPad.

Kvällen är varm, vinet lättdrucket och det blir en trevlig och väldigt sen kväll eller rättare sagt tidig morgon. Det blir ett tårfyllt farväl för Skarpöga och dotter när vi seglar vidare vid middagstid. Det väntas hård vind från sydväst om ett par dagar och vi vill utnyttja det fina vädret för att ta oss vidare.

Dotter är ” badig”

Planen är att ta oss till Tyskland och vidare genom Europa. Det är svårt att få grepp om vilka restriktioner som gäller för olika länder för sjöfarare, båtar som kommer in via hamnar finns det ingen information om alls. El Capitan har genom AIS koll på en svenskregistrerade båt som seglat från Sverige till Rockstock och seglat vidare till Heiligenhafen och detta bådar ju gott för våra framtida planer.

Om andra länder kräver karantän eller om vi anmodas att ta ett antikroppstest eller test som påvisar en pågående Covid-19 infektion så kommer vi naturligtvis att följa dessa regler och restriktioner, likaväl som jag önskar att turister från andra länder följer de svenska restriktionerna när de besöker Sverige. Tar man sig en titt på Marine traffic så är det en jämn ström av båtturister som är på väg mot Sverige från både Danmark och Tyskland trots avrådan och karantänregler.

Vi har under längre tid fört en hälsologg som en dokumentation gällande vår somatiska status ombord, vilka sociala kontakter vi haft och vilka åtgärder vi vidtagit i samband med detta.

Hälsologgen ombord på Sothis

Anländer till gammal bekant, ankrar upp vid Stora Lyngskär utanför Donsö vid 17 – tiden. Besättningen är sliten idag efter gårdagen och det blir en tidig kväll ombord.

En kommentar om “Värmebölja och vin vid Vinholmarna

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s