Fortsatt kuling, regn och rusk

3 juli 2020 Styrsö Brattens gästhamn 09.45

Vi hade en plan!

Vi skulle flytta båten till gästhamnen på andra sidan Styrsö, hyra en cykel och ta oss till Domsö men också undersöka möjligheten att ta färjan till Vrångö som vi hört skall vara fin ö och väl värt ett besök. Det ligger ett ordentligt lågtryck över Skagerack och Kattegatt med mycket vind och regn och vi vill alltså vänta ut ovädret med lite kultur och sightseeing runt om på öarna i Göteborgs södra skärgård.

Men, när vi sett tillräckligt många pittoreska skrymslen och vrår, vandrat på fina vandringsleder och strök och bunkrat upp med vatten, diesel och andra förnödenheter börjar det så smått smyga sig på en slags otålighet och rastlöshet ombord.

Vi blir alltmer ivriga på att gå igenom alla vädersajter vi har tillgång till för att hitta ett litet väderfönster för att komma ut på havet igen och vidare söderut.

Vi har precis lagt till långsides på Brattens gästhamn och skall plugga in strömkabeln när vi istället och helt plötligt börjar titta efter ett väderfönster, är det möjligt att segla istället?

Ja, om vi seglar nu så ser det relativt stabilt ut med en medelvind på ca 8-9 ms med vind från väst och vinden ska vrida sig mot sydväst och mojna något framåt sen eftermiddag

Vi borde kunna segla till Varberg eller Träslövsläge gästhamn söder om Varberg ca 35 nautiska mil eller 6-7 timmars segling. Båda hamnarna har tillgång till tvättstuga som ligger högst upp på prioriteringslistan just nu.

Frågan är hur mycket sjö det är efter flera dagars kuling?

Och kan vi lita på väderprognosen?

Skulle det bli för mycket vind eller för mycket sjö så finns det ju alltid möjlighet att ankra upp vid Skallehamn eller Mönster utanför Onsala halvön men vi har två dygn i SXK boj och kuling utanför Flakskär i färskt minne så är det absolut inte vårt första alternativ.

Vi resonerar och är överens, vi seglar vidare!

Det är mer vind och sjö, särskilt utanför Onsala halvön, än vi räknat med så efter ca 4 timmar med ökande vind, upptill 15 ms i byarna och vågor från alla kanter, bestämmer oss för att trots allt att ankra upp i bukten vid Skallahamn utanför Onsala halvön.

Och här ligger vi nu, i en SXK boj med dubbla linor. Det gungar och Sothis häver sig i vågorna. Det slår i ankarseglet. Riggen gnisslar och gnäller, säkerhetslinorna smattrar och det tjuter i masten och vi ombord konstaterar helt krasst;

Her we go again! Förtöjd en SXK boj i kuling.

Utsikt från köksfönstret

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s