Hansestadt Wismar

15 – 16 Juli 2020 Wismar gästhamn

De goda nyheterna, att Tyskland nu öppnar för svenska turister får oss ombord att sänka våra skuldror och andas ut.

Att vara välkommen till andra länder utan förbehåll är en god känsla och motsatsen, att vara den turist man inte önskar ha in i sitt land är en är mycket märklig upplevelse. En känsla av utanförskap som jag känner att jag tar lite personligt. Kanske är denna känsla en nyttig erfarenhet i dessa tider av avståndstagande och ibland helt öppen fientlighet mot det som vi inte genast känner igen som råder i vår värld, med eller utan pandemi.

Vi beslutar oss raskt för att ta oss de 4 nautiska milen till Hansastaden Wismar som vi hört skall vara en vacker stad.

Wismar har fem olika hamnar att välja på varav två är privatägda yacht club. Segelbåtar, motorbåtar och kryssningsfartyg samsas om utrymmet i hamnarna. Vi ser nästan inga fartyg som har utländsk flagg och vi är absolut den enda båten som har svensk flagga.

Efter att cirkulerat runt efter en liten lucka på 4 x 12 meter i en fullsmockad hamn får vi hjälp av en tysk gentleman som ropar till oss från sin båt på andra sidan hamnen, att hitta en ledig plats.

Vi hade tidigare uppmärksammat bryggan men eftersom gästplatserna var avspärrat av rödvita plastband trodde vi att det var reserverade platser. Så var alltså inte fallet, utan avspärrningarna garanterade ett säkert ”Coronaavstånd ” mellan de gästande båtarna.

Coronaavstånd i Wismar
Stadshafen – Westhafen

El Capitan har via internet fått information att hela hamnens sanitetsanläggningar och hamnkontor är stängda under pågående pandemi. Betalningen sker genom att skriftligen lämna uppgifter om båt, ankomst och utresedatum. Vi får också fylla i ett hälsoformulär där vi på heder och samvete får lämna uppgifter om vår hälsa och att vi inte träffat människor med Covid-19 symtom under de senaste fjorton dagarna. Detta formulär samt kontanter läggs i ett kuvert som stoppas in ett brevinkast på det stängda hamnkontoret. Sjutton euro per natt är det facila priset för en båt i vår storlek. Det visar sig att det trots allt finns en offentlig toalett i närheten av gästhamnen där vi har tillgång till ren och fräsch toalett och dusch för 50 pence men man uppmuntras att använda sin sanitet ombord.

Wismar är en vacker by som man bör ägna tid att utforska så vi bestämmer oss för att stanna kvar ett par dagar.

Slit och släp, aldrig är det något annat
Old town i Wismar

Gröna fingrar i Wismar

Den gamla Hansahamnen
När man nu äntligen befinner sig i Tyskland är det väl inget som passar bättre än ein winersnitzel und ein bier.

Vi behöver också innan vi drar vidare på fredag, bunkra upp lite förnödenheter och tvätta eller rättare sagt skapa bort alla lik av våra fripassagerare som huserat på vår båt ett tag. De allra flesta har dött för egen maskin och vissa fick lite hjälp på traven genom kemisk förening.

3 kommentarer om “Hansestadt Wismar

  1. Hallå där! Nu har jag hittat hit🤗 vilken resa ni gör så spännande att få följa er på vägen! Kram // Ullen

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s