Födelsedag, rentvättade och utan Wi-Fi

28 juli 2020 Recke 08.20

Efter ca sju timmar på Dortmund Ems kanalen och en sluss väljer vi att lägga till vid stadskajen i Tysklands näst största studentstad, Munster, bara München har fler.

El Capitan fyller 43 år för tionde året i rad vilket firas med mousserad riesling, ärtsoppa med pannkaka och en fin ”cubaner” till dessert. Han är inte särskilt krävande den där kaptenen.

Vi har en trevlig kväll på tu man hand och har på avstånd sällskap av stadens studenter som fiskar på kajen bredvid båten, ”café lattar” och dricker vin på alla de uteserveringar som finns på andra sidan kanalen. Sorlet hörs långt in på natten och vi ombord är inte så vana vid nattliv numera och sover inte så bra som vi brukar. Kan det vara åldern tro?

Gratulerar med dagen Tom

29 juli 2020 stadskajen i Munster

Vi hade under gårdagen lokaliserat en tvättinrättning via Google Maps, ca 14 minuters promenad och det var tur för idag får jag ett meddelade att surfen är slut för denna månad. Både El Capitan och jag saknar alltså surf och vi får inte påfyllning förrän den förste i månaden och vi får då 10+24 GB att gå lös på. Vi kan naturligtvis köpa mer men vi har bestämt oss för att vi ska försöka klara oss på budgeterad surf så länge vi inte har minste matros med oss. Om vi har tur kanske vi kan snika oss till gratis Wi-Fi med vår ” alfa” som är vår Wi-Fi antenn, om vi kommer till en större stad.

Det blir väldigt tydligt hur mycket man kollar upp via Wi-Fi och hur många gånger man plockar upp sin mobil för att leta efter information, läsa nyheter, inspireras av recept, kolla väder eller bara surfar runt utan mål eller mening.

Just nu har vi alltså ingen elektronisk karta till tvättinrättningen men vi har en minnesbild av riktningen i alla fall och det får duga. Tvätten packas på cykeln och så bär det iväg och minnet är det inget större fel på ännu, tack och lov.

3 euro per tvätt och 1-2 euro för torken är billigt för den möjligheten att få ren tvätt utan alltför stort besvär. Man får vara högst 4 personer med munskydd på tvättinrättningen samtidigt. Pandemin är påtagligt närvarande och nya munskydd och mer handsprit inhandlas under dagen.

Väntar på att tvätten ska torktumlas

Vår ursprungliga plan var att stanna kvar i Munster en natt till men vi tittar på varandra och är eniga i att vi är nöjda, vi har fått vår dos av storstad för denna gången. Vi kastar loss och finner oss en ”gratisparkering” utefter kanalen. Här råder tystnaden och besättningen intar viloläge med var sin, sedan tidigare nedladdad ljudbok.

I morgon går färden vidare längs Dortmund Ems kanalen och Wesel – Datteln kanalen och vidare mot floden Rehn.

30 juli 2020 gratisplats utanför Munster 07.30

Vi vaknar alltid av oss själva nu för tiden, pigga och alerta och det är en lyx som inte skall underskattas. Vi lossar förtöjningarna och tar rygg på en läkter som kör förbi. Det är alltid lurt att köra bakom en läkter, speciellt när man vill slippa väntetider vid slussarna. Idag har vi ca 6-7 timmar körning och tre slussar framför oss innan planerad natthamn. Fläskfilén ligger i marinad och vi ser fram emot lite grillat och ett glas rödvin i kväll.

Mer konstnärliga viadukter

Efter tre slussar och 6 timmar börjar vi närma oss den plats vi tänkt oss för natten men dessvärre lämnar ankarplatsen, även om den är gratis, en del övrigt att önska både när det gäller stillhet och vackra omgivningar och vi kör raskt vidare.

Efter den fjärde slussen kommer vi fram till Dorsten och dagens natthamn hamnar under en bro. Nåja, det är i alla fall skugga och tysk technomusik smeker våra öron medan El Capitan grillar på däck. Så var ännu en dag på Europas kanaler till ända. Life is good!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s