Rhinen og bare Maas

31 Juli 2020 – under broa i Dorsten, Wesel Datteln kanal

I dag blir det en lang dag med mye kjøring. Vi skal gjøre ferdig Wesel-Datteln kanalen på ca 3 timer og 40 minutter hvor det gjenstår en sluse før vi kommer ut på Rhinen, eller Rhein som den heter i Tyskland. Et stykke før Nijmegen deler Rhinen seg, vi holder til venstre og denne delen av Rhinen skifter da navn til Waal, men vi kaller den Rhinen for enkelhetens skyld. I dag har vi ca. 75 km medstrøms på Rhinen før vi kan ta av inn på Maas-Waal kanal for å komme oss inn på den mer rolige Maas.

Emmerich am Rhein langs Rhinen

Forrige gang vi var her så kjørte vi motstrøms opp til Nijmegen og det anbefaler vi ingen med tanke på all stor trafikk, smalt løp og mye strøm. I dag siger vi ut medstrøms noen som kan sies å å være ekvivalent til seilerens medvind. Her oppe ved Wesel er elven bred og strømmen ikke så sterk og vi siger fremover med litt hjelp av motoren i 8 knop. Når vi nærmer oss Nijmegen snurper det seg sammen, hastigheten øker og trafikken er et koreografert kaos av skip.

Fin lekter

Her må alle mann være konsentrerte når det kommer tre containerskip ved siden av hverandre mot deg, to skip nærmer seg raskt akter og alle har større fart enn deg. Kanal 22 høres ut som en trommevirvel på Nederlandsk når skip og elvekontrollen finner ut hvem som skal kjøre hvor. Vi demper lyden siden vi ikke fatter et pip Nederlandsk å forsøker heller og tre nåla igjennom det berømte øyet. Vi får et skip helt ut i kanalkanten til styrbord, så er det Sothis, så er et to skip babord for oss samtidig kommer det to bakfra som går der det er plass. Mitt i alt dette så kommer bølgene. All strømmen og de hurtige skipene skaper krappe bølger og i 10,8 knop stuper vi ned i den første, vannet fosser over dekk flere ganger med en påtagelig skrangling og klirring nedunder dekk, vi har nok ikke sjøsikret like godt som ute på sjøen. Det viser seg at luka forut har stått åpen så en del av Rhinen har tatt seg inn i forpiken. Du føler deg veldig liten og sårbar når du bare kan kjøre en vei og ikke kan stoppe eller snu, vi har ikke tenkt oss opp på den kanalkanten sammen med kuene…nei!

Det ser fint ut inne på kanalkanten riktignok

Slitne og trøtte sluser vi inn på en rolig Maas Waal kanal og finner til slutt et sted utenfor Heumen som vi kan ligge over natten. Vi har vært på vei i 11 timer med sol og 30 grader og inne i båten er det 31 grader når vi skal legge oss. De uvurderlige viftene får stå på full guffe hele natten og skaper herlig sirkulasjon.

Vi ligger her i natt

1 Aug 2020 – Maas Waal kanal

Det har vært regn og torden i natt så luften er noe lettere når vi setter kursen mot den lille innsjøen t`Leuken snaue 17nm. borte. Her er det plass til å ankre på svai noen vi har tenkt å gjøre i dag. Det blir en liten hviledag så å si.

H. Martinus kirken utenfor Mook på Maas Waal kanal i Nederland.
Legg merke til den kraftige flom beskyttelsen.
Feriesteder langs Waal Maas kanalen
Kveldens ankerplass og «bare» 26 grader

Juli måned er over og vi går igjennom utgiftene hittil. Posten med uforutsette utgifter har blitt noe større enn beregnet med innkjøp av munnbind og sprit. For rettferdighetens skyld burde vi kanskje lage en oversikt for Europa og en for Skandinavia siden prisene er hinsides jo nærmere Nordpolen man kommer.

Slik har utgiftene fordelt seg siden mai 2020.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s