Peaceful warrior i Venlo

2 augusti 2020 ankringsplats vid t’ Leuken 09.30

Vi ger oss iväg efter frukost och Venlo är nästa hamn på vår resa genom Nederländerna via älven Maas. Vi har inte varit här tidigare och det är alltid spännande med ett nytt ställe för ögat och dessutom behöver vi bunkra och fylla vatten på tankarna. Gästhamnen ligger vid en sidokanal till Maas och har en trång och är relativt grunt inlopp och det är bara plats för en båt i taget. Det finns ca 30 gästplatser vid korta pontonbryggor, båtarna får vara maximalt 15 meter så vi håller oss väl inom marginalerna.

Vi krånglar oss in på en ledig plats i en smal och trång gästhamn men innan vi fått ordning på alla förtöjningstampar och spring så uppkommer en virvlande ström som får vår relativt tunga båt att jazza fram och tillbaka och från sida till sida och vi har fullt upp med att hålla båten på plats med både motor och tampar.

Vad är det som sker??

Boven i dramat var tydligen den läkter som körde förbi och påverkade både vattendjup och strömmarna i gästhamnen. Vi kommer till slut på plats när strömmarna lugnat ner sig och vi ska se till när det är dags kasta loss igen att det inte finns en läkter i sikte på flera nautiska mil.

Venlo hamn

Får information av hygglig ”båtgranne” att hafenmaister kommer vid 17-tiden och en natt kostar 12 euro. Detta är definitivt billigt om man jämfört med svenska ”västkustpriser” där vissa hamnar är skamlöst dyra och vad får vi då för dessa 12 euro?

Vatten? Nix, nada, ingenting men det finns en liten affär där du kan hämtar vatten i flaskor.

Ström? Japp, polletter finns att köpa på en franskinspirerad restaurang och kostar 1 euro per kilowatt.

Övriga faciliteter som toalett, dusch, Wi-Fi, tvättmöjligheter? …. Dream on!

Några ord från El Capitan;

Hafenmaisteren i Venlo kommer sigende inn i en mindre Linssen Yacht og legger til på den beste plassen i havna som selvsagt er reservert til han. En plass som hadde passet best til en båt av vår størrelse.. Jeg rusler bort for å betale havneavgift og møter en distingvert gentleman som kunne vært av Engelsk opprinnelse. Engelsken var dessverre ganske laber og jeg forklarer at vi har den hvite seilbåten, eller den er mer gul akkurat nå… Oh altzså, Yellow submarine humrer hafenmaister fyller ut kvitteringen, I hope not sier jeg og tar i mot lappen hvor han har skrevet Yellow på båtnavnet 😂

För 12 Euro får du alltså omedelbar närhet till stan där centrum ligger ett stenkast bort och ca 3 minuters gångväg till välsorterad mataffär. Det ger höga bekvämlighetspoäng eftersom vi som sjöfarare ofta får räkna med att bära som packåsnor när vi ska bunkra.

Vi behöver alltså bunkra upp våra förråd så vi beger oss med inköpslistan och ryggsäckar i högsta hugg till ”Jumbo”

Både El Capitan och jag har alltid psykosomatisk ont i halsen i dessa Coronatider av alltför närgångna människor som inte respekterar social distansering. Vi försöker hålla oss undan och handlar så fort vi någonsin kan.

Kvällen avslutas med en promenad längs kajen och drink på en servering på bryggan.

Både serveringen på bryggan och dess gäster hade full koll på Corona reglerna.
Peaceful warrior

5 kommentarer om “Peaceful warrior i Venlo

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s