Gurka och solvarma minitomater

6 augusti 2020, en brygga vid insjön Thorn – Wessen

Efter två välbehövliga vilodagar vid den lilla sjön vid Thorn- Wessen är det dags kasta loss igen. Det är värmebölja som ser ut att vara minst en vecka till och det är verkligen varmt. Idag kommer vi till Maastricht, en favorit i repris. Vi var här på vår första kanalresa som du kan läsa här. Denna gång lägger vi till mitt i staden, på en stenpir mellan två broar. Inga faciliteter men heller ingen kostnad.

El Capitan har beskrivit i tidigare inlägg att vi är lite bekymrade om vattenstånden i de franska kanalerna och den rutt vi tänkt oss ner till medelhavet är just nu inte möjligt på grund av vattenbrist. Lite vatten i kanalerna i kombination med värmebölja ställer ju onekligen till det. Vi spekulerar och funderar, vart är det bäst att ligga för att vänta in regn och mer vatten? Enligt VNF så är vissa partier inte farbara förrän 31 augusti. Vi kan ju också bli liggande ännu längre om det vill sig riktigt illa.

Men som ordspråket säger, när nöden är som störst är hjälpen som närmast.

I båten framför oss är det ett äldre par som vad vi förstår är, när vi börjar prata med herrn ombord, rutinerade kanalfarare och särskilt i de franska kanalerna där de rest runt i 30 år. Här får vi värdefulla förslag på andra alternativa rutter på floder och kanaler som har tillräcklig vattendjup och som är öppna för trafik.

Rutten är längre och det är obeskrivligt många trånga och ”franskt chica” slussar men å andra sidan kan vi fara genom Paris och det var egentligen en plan vi hade vid vår förra kanalresa. El Capitan kommer att berätta mer om vår nya rutt i nästa inlägg.

Kvällen är varm och svettig, 37 grader ute och 31 inne i båten, fläktarna surrar för fullt och vi bara flämtar.

Natthamn i Maastricht
Kvällen vy utanför vårt fönster

7 augusti 2020 Maastricht – natthamn vid stenpir mellan två broar 08.40

Idag hänger vi på låset till ”Jumbo” för att köpa vatten på flaska. Den senaste vattnet som fyllde i våra tankar smakar ”sådär”

I motsatsen till Tyskland är det ingen rekommendation eller tvång med munskydd i mataffärerna utan enbart inom kollektivtrafiken. Vi försöker dock i möjligaste mån handla när det är minst möjliga människor i omlopp så vi slipper psykosomatisk ont i halsen.

Mitt i kanalen ligger också en flytande bunkringsstation med vatten, diesel och en relativt välsorterad skeppshandel där vi får tag i nya kanalkort över de områden vi behöver för vår vidare färd. Dessa kanalkort, ” Fluvial” är suveräna och med massor av bra information och helt nödvändiga i Frankrike.

Nya kanalkort över Frankrike

Cirka 10 km söder om Maastricht börjar den franskspråkiga belgiska Vallonien och floden Maas byter namn till Meuse. Vi slussar uppåt och in i Belgien via Ecsluse De Lanaye som är ca 14 meter hög men som har flytande pollare, tack och lov.

Sist gång vi passerade denna sluss fick vi visa upp registreringsbevis på båten och också ge en liten ”pengagåva” till slussvärden men denna lilla ovana verkar försvunnit, kanske med hjälp av Coronaviruset?

Idag passerar vi sedan tidigare kända städer som Liège och Amay.

Vår plan är att ha vår natthamn i Hui men så upptäcker vi att gårdagens grannpar ligger förtöjd på en liten brygga ” In the middle of nowhere” och där finns också plats för oss.

Så snart vi förtöjt kommer en liten belgisk herre i en fräck liten sportbil och frågar något på franska eftersom han inte kan ett ord engelska och överlämnar därefter en gurka och solvarma tomater som hans gamla mor, om vi förstår han rätt, har odlat i sin trädgård.

En gåva från en belgisk gentleman

Gesten gör mig varm ända in i hjärtan och satt en extra guldkant på min vardag idag.

3 kommentarer om “Gurka och solvarma minitomater

 1. Hej! Följer er på er resa ner genom Europa! Vilket äventyr! Så fint att få tomater och gurka bara så där! Ha det bra! Kram Britt

  Liker

  1. Hej Britt! Åh då kul att höra ifrån dig igen😊 Ja, visst är vi på äventyr och särskilt när vi kommer att ta en annan rutt ner till medelhavet än vi planerat men tänk så härligt att komma glidande in i Paris sjövägen.
   Hoppas att allt är väl ” där hemma”⛵️⚓️🇧🇪

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s