SOS

14 August 2020 – Moislains, Canal du Nord, Frankrike.

Regelmessig sjekk av vannfilter er nødvendig når man ferdes på kanalene. Det er mye rusk og rask som flyter rundt når vannet virvles opp ved slusing og av lektertrafikken. Det gror også godt med sjøgress opp fra bunnen som kan suges inn i vanninntaket under kjøring på grunne kanaler.

I går var vi uheldige under rutinesjekken og fikk en sprekk i lokket til vannfilteret, like ved gjengene. Lokket til vannfilteret er laget av en plast som er av for dårlig kvalitet og sprekker for lett. Vi har dessverre ikke et ekstra lokk i vårt store reservelager. Heldigvis kan vi fremdeles skru på lokket uten at det lekker inn luft i systemet, men stryken er redusert. Slik kan vi ikke ha det når vi har de mest ekstreme kanalene gjenstår når det gjelder groe og rusk. Vi er avhengige av et godt og solid filter som tåler å bli åpnet og lukket flere ganger om dagen.

Sprekk i lokket på vannfilteret

Et nytt skikkelig vannfilter eller reservelokk settes på innkjøpslista når vi kommer til en butikk som kan ha noe slikt. Vi holder et øye med filteret under dagen for å forsikre oss om at det holder tett.

Vi har fremdeles noen mil igjen å kjøre på Canal du Nord og vi klarer 20 nm og 8 sluser på 7 timer før vi legger til ved kanalen. På grunn av regnet i natt så har det vært ekstremt sølete i slusene, båten og vi ser ut som vi har lekt i en sølepytt hele dagen, men det gjenstår bare 1,5 mil igjen av Canal du Nord hvorav en tunell på 1 km før vi kommer ut på Canal Lateral a L’Oise. Vi legger til ute i ødemarka.

For Sale? Ikke noe å si på beliggenheten.
Måten de klarer å få en forfallen eiendom til å se bra ut i Frankrike er fantastisk.

15 August 75 km – middle of nowhere Canal du Nord, Frankrike

Nowhere

Dagen i dag begynner med en tunell på 1 km, noe som er småsaker i forhold til hva vi er vant med. Vi er oppe når solen vekker oss og vi håper å rekke frem de 35 km til byen Compiègne. Der skal nemlig ligge en butikk med båtutstyr og kanskje kan vi få tak i et solid vannfilter.

Underveis gjør vi oss noen refleksjoner rundt forskjellene mellom Tyskland til Frankrike og for så vidt Belgia. I Tyskland er alt velsmurt, sluseporter og flytende pullerter glir glatt og glinser i vannfast fett og alle broer er nymalte. Her skriker de samme tingene etter olje og fett, hviiiiin! Det har ikke vært smurt på evigheter, og alle broer er i samme rustpatinerte farge. Det er helt fantastisk hvor stor forskjell det kan være på to land som deler grense. Frankrike prioriterer annerledes, men det er vanskelig som en turist å se hva det er de prioriterer. Kan det være avslapning?


Når vi kommer frem til tunell åpningen får vi rødt lys selv om vi ser at det er helt klart fra andre enden.

Vi forsøker å påkalle oppmerksomheten via VHF, men ingen svarer. Vi sirkulerer rundt kameraovervåkingen, men ingen respons. Vi sjekker åpningstiden på nytt i vår guide og det står 0700 og klokken er nå 0820. Vi forsøker å ringe, men får 1000 forskjellige valg på telefonsvareren på Fransk..

Tunellen

Vi tar til siste mulighet å trykker på SOS knappen, kanskje de våkner da? Det kommer en veldig høy stemme ut av høyttaleren som ljomer i hele dalen «your emergency call is registered please wait” som gjentas tre ganger. Deretter skjer det ingenting…. vi venter mer…..og vi trykker igjen! Samme utfall. Ingen er våkne i Frankrike, og vi kan dø her i tunellen uten at noen bryr seg et dugg om det. Dessuten har vi lite mat og ingen alkohol i båten..vi kan ikke bli liggende her til Jul!

SOS knappen

Helt plutselig Kl. 0900 uten videre forklaring får vi grønt lys og kan fortsette ferden akkurat som ingenting har skjedd. Enten er vår guide feil, eller så er tidsregningen annerledes her, men får du et uhell i tunellen så kan du regne med å måtte klare deg selv.

Vi kommer uansett helskinnet igjennom selv om denne «korte» tunellen byr på vanskeligere kjøreforhold delvis uten lys og en kanal kant helt ned til vannlinjen. Her er det best å ikke single..

Tunellen med lys i starten

Etter litt kjøring legger vi til mellom to sluser der vi har sett, på google maps, at det skal være en Aldi butikk (Rema 1000) bare 400 meter unna kanalkanten. Det er ikke hverdagskost med butikk så nære så vi stopper opp mellom slusene og vi får handlet nesten alt som står på handlelista i en butikk som har både håndsprit og plast hansker. Men folk holder dessverre ikke avstand. Det hjelper ikke med pålegg om munnbind om ikke alle holder avstand, om bare folk kunne forstå det.

Vi ankommer Compiègne og går selvsagt på grunn (1,4m) når vi skal legge til ved bykaien. Det kommer en hyggelig dame løpende og sier at vi kan ligge på utsiden av deres fine lekter Liberte. I morgen søndag blir det antagelig klesvask på et myntvaskeri og kanskje en middag på Libanesisk restaurant om vi tørr.

Liberte og Sothis
Compiègne sentrum
Artig kunst

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s