Canal de Loing

22 August 2020 – Canal de Loing sluse 19.

Vi rakk frem i går og fikk vår fjernkontroll som vi kan kontrollere de kommende slusene med. Deilig å styre slusene selv så slipper vi å snakke Flansk…

Fjernkontrollen

Vi ligger ved middelalderbyen Moret-sur-Loing som er det man tenker på når man ser for seg en koselig Fransk landsby. Paris er Paris, og en multi million turist maskin mens Moret-sur-Loing er noe helt annet, og minst like sjarmerende. Vi fikk ikke tatt så mange bilder da vi mest stod med armene langs siden og munnen åpen oh se der…

Sothis parkert i kanalen ved Moret-sur-Loing

Det blir klassisk frokost med deilig nybakt varm baguette fra bakeri nede i gaten, mer Fransk kan det vel ikke bli til frokost?

Inngangen til Moret-sur-Loing
Det gamle kanalsystemet

Kanalene vi beveger oss inn på nå er smale og gunne i forhold til hva vi har vært vandt med til nå. VNF (Franske kanalstyrelsen) lover normalt 1,80m under kjølen hele veien til Saône, men i år er det tørke og deler av kanalen er nå satt til en dybde på 1,70m. Canal de Loing, Canal de Briare, Canal latéral à la Loire og Canal du Centre gir oss tilgang til elven Saône og videre til elven Rhône som renner ut i vårt mål middelhavet. Denne ruten ble vi anbefalt av en gammel rev som hadde seilt i mange år på kanalene og han mente at denne ruten var den sikreste måten å komme seg frem på når det var lite vann.

Det er mange utfordringer med smale og grunne kanaler. For det første har denne virus sommeren med lite trafikk og lite regn bidratt til at kanalene gror igjen. «Weed» er ordet Engelskmenn bruker på sjøgresset som vokser overalt og jævelskapen setter seg fast i propell, ror og tetter kjølingen.

Vi forsøker å unngå det vi ser, men siden kanalene er så smale så begrenser manøvrerings mulighetene seg. Vi klarer 11 sluser i dag før vi tar kvelden og er alt i alt ganske fornøyd med dagens arbeid.

Parkert i det grønne med 0 meter under kjølen

23 August 2020 kl. 0830 – Canal de Loing ikke langt fra Château-Landon.

Etter en god natt søvn setter vi i gang med andre del av Canal de Loing som er 49 km lang og har 19 sluser. Kanalen må sies å være av de fineste vi har sett til nå og med egen styring på slusene så er friheten total.

Stillhet

I løpet av dagen blir vi ferdige med Canal de Loing og kommer over til Canal de Briare som er 54 km lang men med sine 32 sluser har betraktelig mer arbeid enn Canal de Loing.

Pussig sted å være med seilbåt

Slusene i Canal de Briare er veldig ulike, noen er manuelle og må sveives opp for hånd, andre er halvautomatiske styrt av en slusevakt og andre har en sensor som «opptager» båten og setter dermed i gang en seire med sluser. Alt dette tar selvsagt lengre tid, men vi er heldige og er alene på kanalen i vår retning så vi kan sluse alene.

Vi møter 2 kjørende båter på hele dagen, begge i motsatt retning. Vi holder ut til den lille koselige byen Montbouy som har bakeri så det er muligheter for en herlig Fransk frokost i morgen tidlig.

Montbouy havn hvor det faktisk er både strøm og vann

3 kommentarer om “Canal de Loing

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s