Från Canal de Loing till Canal de Briare och Canal lateral à la Loire

24 augusti 2020 vid den lilla byn Montbouy, utanför sluss nummer 26 klockan 08.45

Vi vaknar av oss själva, utsövda och pigga. Börjar dagen med att gå den korta promenaden till byns lilla bageri för att inhandla dagens baguette till frukost. Det är en vardagslyx som vi ombord anammat på franskt manér.

Vi kastar därefter loss för att vara på plats klockan 9.00 då dagens första sluss öppnar…. trodde vi!

Slussen har inget signalsystem och vi ser inga tecken på att någon sett oss. Vi väntar tålmodigt men slutligen binder vi upp båten vid kanalkanten och tar vi oss en sväng upp till slussen. Vi noterar att VNFs firmabil står parkerad och när vi kikar in i fönstret i den lilla slussboden ser vi två stycken baguetter som bara ligger och väntar på någon….

Vi väntar i ca 30 minuter innan vi ringer till VNF och försöker få klarhet om det är något vi missat att göra eller om vi skulle meddelat någon?

Damen i telefon låter lite konfunderad när vi informerar att firmabilen är på plats men att slussens ”lock keeper” saknas. Hon låter oss veta att hon kommer ringa både chefen och ”the lock keeper” Det tar inte mer än 5 minuter så öppnas slussportarna och så påbörjas en ganska ”hårdhänt” slussning uppåt och när vi ser solen igen möts vi är en sur och grinig karl. Kanske har någon fått ett telefonsamtal från sin chef tidigt denna morgon.

Dagen ägnas åt färd genom en grönskade Canal de Briare som är relativt ren från sjögräs. Vid Rogny-les-sept-Ecluses får vi sällskap av ett fransk par som vi tidigare fått besked om och som vi skall slussa tillsammans ner till Briare.

Rogny- les-sept- Ecluses
Den tidigare slusstrappan från Henrik IV:s tid

10 timmar och 22 slussar senare lämnar vi Canal de Briare för att ta oss vidare på Canal lateral à la Loire.

Vi tar natthamn i Briare vid den fantastiska viadukt där Canal lateral à la Loire flyter över floden Loire. Vid kvällens promenad vid viadukten hörs någon spela trumpet som ljuder i den stilla kvällen. Denna upplevelse som får mig att håren att resa sig på armarna och avslutar en lång och fin dag på de franska kanalerna.

Canal de Briare aqueduct
Nästan overkligt

25 augusti 2020 Briare klockan 09.00

Efter frukost med nybakade baguetter och påfyllning av vatten kastar vi förtöjningarna tillsammans med de franska paret som ska samma väg genom Frankrike.

Jag skickar iväg en grattishälsningar till min storebror som fyller år den 25 september och upptäcker när jag sänt iväg hälsningen att jag är inte är orienterad i tid längre!!

Får en hälsning tillbaka där bror tackar och ändå tycker att det är bättre att vara före sin tid än efter.

Canal lateral à la Loire är 196 km lång och har 36 slussar och påbörjas med den 660 meter långa akvedukten över floden Loire. Djupet är mellan 1,60 till 1,90 meter, det är inte mycket vatten under kölen men än så länge tillräckligt och ingen sjögräs, peppar peppar!

Nåja, allt är inte vackert längs kanalerna. Känner oss nästan självlysande efter passerat detta på den franska landsbygden.

En kommentar om “Från Canal de Loing till Canal de Briare och Canal lateral à la Loire

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s