Nya accessoarer till Sothis

September 2020 Port Napoleon. Brygga D

Vi befinner oss fortsatt på Port Napoleon och vi planerar att vara här 2-3 veckor innan vi är färdiga och beredda inför nästa etapp och segling i medelhavet.

Segel ruff och köl igen

Båten har äntligen blivit en segelbåt igen med segel, ruff och köl och det känns bra. Vi behöver göra en del nödvändigt underhåll på båten och i maskin samt planera för att minste matros skall hämtas. Som tidigare skall vi ha båtskolan ombord under resten av skolterminen. Matrosen ombord har som ni förstår, många strängar på sin lyra och nu ska jag växla upp och bli högstadielärare. Hujedamej!

Vi har haft fina dagar ombord och vädret har växlat mellan sol, åska, blixt och dunder och massor av regn men bara korta stunder.

Till helgen väntas kraftiga vindar ifrån nordväst som vi förmodar är den omtalade Mistralen som utgår från Rhônedalen och vidare ut i havet. Spännande att få stifta bekantskap med denna omtalade vind, å andra sidan så är det alltid problematisk att få ett intryck från en brygga i lä, man bör ut och tampas med den helt enkelt.

Är det Mistralen som kommer??

Check….

Vi preparerar och förbereder alltså båten men också oss själva för vidare färd. Nu har vi färdats söderut och nu vänder kursen österut till att börja med.

Jag har under lång tid haft en plan eller en dröm som nu börja närma sig, att på egen köl segla in i hamnen på Gozo vid Malta och möta min son där.

Så… vi har fullt upp! En del är fixat men vi har en del kvar.

Done!

– Kopplat på det elektriska i masten och allt fungerar som det ska, han är händig den där El Capitan.

Handy man… I like!

– Köpt nya fendrar i samma storlek och modell.

Båten har haft fendrar i alla storlekar och färger men nu ska Sothis få en ny höstgarderob. Hon är värd detta efter slitet i kanalerna och när hon nu ska frottera sig med alla andra högdjur, det vill säga båtar från 55 fot och uppåt med skinande, putsade och glänsande skrov och däck och definitivt klädda fendrar.

Apropå klädda fendrar…. jodå, vi har också gjort ett försök att kamouflera våra fendrar som finns olika färger och storlekar i ett försök att se estetiskt tilltalade ut. Dessa tygstrumpor skavdes sönder mot klipporna under en semester på 3 veckor i den norska skärgården.

Här måste man ha en hel låda full av fenderstrumpor så att man alltid ha en hel strumpa att sätta på om man skulle få en reva eller maska eller så lägger man aldrig till vid en klippa och bergsknalle på den franska rivieran?!

– Digitalt sjökort till kartplottaren över medelhavet och Svarta havet är införskaffat.

– Lämnat in en kapellsida för byte av en dragkedja.

Jodå, vi har en symaskin ombord och jag kan sy men att få tag i en dragkedja som håller måttet är inte lika lätt och här finns det yrkeskunniga människor som kan sy i en dragkedja i sömnen.

-Tvättat båten med HP7 och högtryck.

Vi skrubbade, tvättade och spolade en hel arbetsdag och Sothis blev en vit segelbåt igen. Inte på långa vägar så bländade vita som sina grannar men ändå och ska vi vara riktigt ärliga så är besättningen ombord inte så välpolerade de heller.

– Storstädat inne i båten bland alla krokar och skrymslen som finns i en segelbåt och dem finns det gott om ombord.

– Kollat upp bäst före datum på alla specerier och konserver och kollat mjölpåsar efter mjölbaggar! Min fasa ombord efter kackerlackor.

– Beställt biljett hem till Sverige för att hämta minste matros och möta Mora med Tora och dottra mi.

Do do listan – alltså en hel del arbete kvar!

– Tvätta allt tågvirke.

Vi har slussat oss igenom Sverige på kors och tvärs och hela vägen från Tyskland ner till Frankrike så våra tågvirke är mild sagt igengrodda av lera och allt annat slem som finns på slussväggarna.

– Beställa solskydd till takluckor som man kan skicka via post till hamnen. Solen är skoningslös!

– Få genuan på plats. Vi ombord glädjer oss åt att hissa vårt favoritsegel igen!

– Beställa myggnät till negångsluckan. Myggorna biter hungrigt och är särskilt förtjust i Skarpöga.

– Tvätta och polera skutsidorna. Bli av med ”snörr barter” som norrmannen ombord kallas det gulfärgade skrovet.

– Planera rutter inför kommande seglatser. Detta ska bli så spännande!

Detta kom flytande efter slussen i Port Sankt Louis! Tydligen kommer det från dåligt väder i Rhône dalen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s