Toulon

13 oktober 2020 Port Miou

Besättningen vaknar när solen går upp och inte en minut tidigare. Natten har varit kolsvart och vi har rullat behagligt i dyningarna som smiter in i bukten vid Port Miou från havet utanför. Sanningen att säga så sover besättningen som grisar ombord, varje natt.

Väderprognoserna lovar mindre vind under förmiddagen och skall öka på igen efter middagstid till ca 12-13 ms i medelvind. Vi bestämmer oss för att segla vidare idag, gammal sjö och vindförhållande får bestämma hur långt vi kommer.

Bedrägliga vindar bedrar

Som så många gånger tidigare så luras vi av det bedrägliga lugnet i hamn och det är betydligt mer gammal sjö än förväntat. Sothis rullar ordentligt. Vi försöker stabilisera båten och få fart genom att hissa genuan. Vinden kommer inte som förväntat stadig från nordväst, utan från alla håll och kanter vilket resulterar i vi får back i genuan som dessutom fastar i jollen som ligger på däck.

El Capitan svär ett par väl valda ramsor och vi förbannar oss själva att vi inte den ”repanordningen” som vi vet fungerar för att förhindra att skotet på genuan att hänga upp sig och fastna i jollen. Denna gången hade skotet fastnat i sprid staken som är fastsatt på masten?! Som matros ombord är det min uppgift att kravla mig ut på fördäck för att få loss skiten och just där och då svor jag också inom mig själv.

Eftersom vinden hela tiden skiftar får vi inte någon ordning på vår segelföring och i kombination med ökad vind, gammal sjö och skola ombord för minstematros beslutar vi oss för att gira babord och ankra upp utanför La Ciotat.

Inloppet vid La Ciotat

Båtskolan har alltså återuppstått igen när minste matros mönstrade på och den ”gruvsamma läraren” är värre än någonsin.

Vi har haft digitala möten tillsammans med rektor och lärare och vi har verkligen fått fint gehör för våra tankar om hur undervisning ombord kan se ut och värdefulla tips och råd gällande pedagogik och medskickad litteratur. Varje fredag, om vi har tillgång till internet, skall vi ha ett Skype möte med klassen.

14 oktober 2020 La Ciotat 07.45

Jösses, vilket stor hamn!!

Det är en fin ankringsplats utanför La Ciotat och nu i oktober har vi gott om svängrum. Natten blir utan vind men dyning från havet får båten att rulla ordentligt natten igenom. Det är lite kyligt i luften och solstrålarna orkar inte tränga igenom molntäcket när vi ger oss iväg. I dag styr vi mot Toulon som ligger ca 4 timmar undan. Dessvärre ingen segelvind idag heller och det rullar ordentligt innan vi rundar udden och kommer in i bukten och Toulon.

Hamnen har 1600 båtplatser varav 60 platser för båtgäster och efter att vi kallat upp Les Port de plaisance via VHF kommer hamnkapten i båt och hjälper oss tillrätta. För första gången skall vi lägga till på det sättet som är väldigt vanligt i medelhavet, alltså med aktern in mot bryggan där vi fångar upp linor med båtshaken som ligger längs botten. Sedan går man med linorna längs skovet och förtöjer i knapen i fören. Med hjälp av den mycket hjälpsamme hamnkapten var det inget problem, denna gången! Linorna var inte ens smutsiga eller fulla med havstulpaner som man hört ska vara vanligt.

Här ligger Sothis, förtöjd enligt konstens alla regler.
Här var det fullt!
Toulon hamn i gamla dagar

Idag måste vi fylla på våra förråd och besättningen ger sig iväg till Carrefour. Vi blir svettiga av ljudnivån och av att frottera oss med och hålla oss ur vägen för alla andra människor. Efter två rundor är vi helt slutkörda men nu är förråden fulla igen.

Vi bestämmer oss för att stanna kvar ytterligare en dag i Toulon för att undersöka vad staden har att erbjuda. Vi betalar 28 € per natt vilket får ses som väldigt överkomligt med tanke på att vi ligger mitt i Toulon och här i den pengastinna franska rivieran.

15 oktober 2020 Toulon

Dagen är räddat för Skarpöga

Vi vaknar när solen stiger upp….och det är en lögn. Det är bara minste matros som vaknar vid soluppgång medan resten av besättningen gärna sover en timme till. Efter frukost är det supernytt och matematik på schemat innan vi ger oss iväg på stan för sightseeing.

Kreativ och Coronasäker restaurangmiljö!

PS. Glöm inte att titta in på ”ord fra minstematrosen” och se Toulon från hans horisont

En kommentar om “Toulon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s