Lockdown!

28 Oktober 2020, Port Cavalaire, France

Her i Cavalaire har vi en grei tilgang til Carrefour (Rema) og vi fyller opp begge kjøleskapene med nye og friske matvarer. Den lille byen er et typisk turist/sommersted som så mange andre tettsteder langs denne kysten. En kuriosa vi leste i pilotboken er at byene fra gammelt av ofte lå opp i fjellsiden for å gi folk tid til å stikke av med verdisakene om de så pirater komme inn fra havet. Det er først i nyere tid at det ble bygget ut helt ned til havkanten og kaller seg «sur mer» noe slik som «ved sjøen» i tillegg.

Rare trær

Fordelen med å være her, nå som sommeren er over, er at de fleste har reist hjem og byen er relativt tom. Men både mat og båtbutikker er åpne og vi nyter av godt et utvalg og lite folk.

På Torsdag kl 20.00 er det ventet at Frankrike skal presentere en ny nedstengning av landet så vi bestemmer oss for å ligge en natt til for å se hvordan dette utvikler seg. Vi tror det kan være greit å ligge i en havn når en nedstengning trer i kraft.

Dessverre har vi helt siden Tyskland og nedover i Europa observert at folk ikke klarer å holde avstand. Vårt opplevde inntrykk er at når maskene ble påbudt eller vanlig så forsvant respekten for å holde avstand hos mange. Det er ikke få ganger vi må gi folk «det onde øyet» når de står helt opp i ryggen på oss.

På Sothis så har vi hele tiden hatt fokus på å holde stor avstand til andre, håndvask og håndsprit når vi har vært utenfor båten, unngå folkesamlinger og selvsagt ikke gå ut om man føler seg syk. Og takk og lov har vi hele tiden vært friske selv om vi har passer igjennom de med utsatte stedene i Europa og Norden. Budsjettet for restaurantbesøk har hittil ikke blitt overtrukket og er så langt nesten ubenyttet. Vi er glade i å gå på fine restauranter og spise god mat, men vi kommer til å være kritiske helt til denne pesten blåser over på en eller annen måte. Vi har jo en fantastisk kokk i Skarpøye!

Livet kan ikke gå fort nok for noen

29 Oktober 2020, Port Cavalaire, France

Da har Frankrike bestemt seg for minst en måneds nedstengning og vi har vært på havnekontoret og forhørt oss om båtplass her i Cavalaire den neste måneden. Som vi var inne på i forrige blogginnlegg så virker dette å være en bra havn å ligge i over lengre tid. Vi har fått muntlig beskjed om at vi får ligge her, og skal tilbake på tirsdag for å skrive en kontrakt.

Kan vi også ankre her?

Akkurat nå så vet vi ikke nøyaktig hva denne nedstengningen innebærer for oss, bortsett fra at vi ikke får bevege oss ute på tur mer enn en time pr. dag. Handling kan man selvsagt gjøre etter nedstengning, men vi velger allerede nå å fylle opp forrådet ytterligere med en ekstra handletur. Om det er mulig å ta båten ut på en seiltur innenfor regionen er ennå ikke avklart. Regionen vi er i er ganske stor og om vi får seile så finnes det mange flotte ankerplasser å besøke.

Hva som kommer til å skje i havnen er usikkert, men vi håper selvsagt at de holder åpent. Det verste scenario for oss må være om de ber oss flytte på hotell og at havna stenger helt ned. Eller at de ber oss om å pelle oss vekk et annet sted. Ved forrige nedstengning var det ikke lov å ta båten ut en tur selv om man lå for anker, en pussig regel syntes vi, men vi kommer selvsagt til å følge alle regler.

Lockdown dag 1, 30 Oktober 2020, Port Cavalaire, France

Melding med ut

Vår første dag i lockdown, vi har fylt ut og signert de nødvendige papirer som må til for å forlate hjemmet. Vi kan gå turer på maks 1 km. i radius fra båten og med varighet maks 1 time. Det er 24 grader og sol i dag så vi fyller ut våre skjema og går en tur på stranden. Det er absolutt mulig å ha lockdown på verre plasser enn på den Franske riviera så det er ikke synd på oss.

Ut på tur, maks 1 km.

Vi observerer noen åpne restauranter med folk og båter som kjører ut på tur dette lover jo godt, eller ikke, blåser Franskmenn i hele greia eller har vi misset noen regler? På vår tilmålte gåtur ser vi færre mennesker ute og definitivt mindre biler. Vi treffer også på patruljerende politi som lar oss være i dag, men om en dag eller to så vil de antagelig begynne å sjekke papirer. Vi kommer oss til båten ett minutt på overtid! Vi lover å bruke ett minutt mindre i morgen.

Skarpøye koser seg i sola

Båtskolen går sin gang og El Capitan har en drittjobb i vente. Toalettet på Sothis begynner å gå tregt og det begynner å bli vanskelig å få pumpet ut «business». Er det en ting i båt det ikke bør ventes med så er det å bytte/rense toalettslangene når man merker at ting begynner å gå tregt. Så lenge du løser problemet før du får en forstoppelse så kan du pumpe systemet tomt og demontering av slanger kan foregå uten søl. Om du får en total blokkering så blir jobben mildt sagt en skikkelig drittjobb da hele systemet antagelig er fullt av business. Over tid så vil toalettslanger i båt tettes igjen med avleiringer fra salt, urin samt andre godsaker som passerer.

Når du ser stakefjær, gummihansker og gummistøvler da er det best å stikke

Det er bare å ta på seg de tykke gummihanskene å starte jobben! En slange kunne resirkuleres med å enkelt banke, stake ut avleiringene, den andre måtte byttes da den hadde en liten skade. Vi hadde heldigvis en ekstra slange i vårt reservelager så nå er det full åpning i systemet igjen! Det er heldigvis sjelden vi må gjøre dette og det er vel 3-4 år siden sist vi byttet slanger. Vi har ikke toalettpapir i toalettet og det bidrar antagelig til lengre slangeliv.

Det er fredag kveld og freden senker seg i cockpit samtidig som rosévinen i glasset minsker. Skarpøye disker opp med hjemmelaget pizza og alle synker ned i multimedia verden etter maten.

Lockdown dag 1 er unnagjort og nå er det opp til oss og resten av Frankrike å oppføre seg slik at alle kan komme seg videre i livet.

En kommentar om “Lockdown!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s