Från Saint Tropez till Saint Raphael.

4 – 9 december 2020 I gästhamnen i Saint Tropez

Saint Tropez levererar

Efter 4 dagar i Saint Tropez är vi nöjda och vill segla vidare. Saint Tropez har levererat mer än vi förväntat oss, rimlig hamnavgift och fint bemötande av hamnkontoret i en stilla och välskyddad hamn. Vackra omgivningar med pittoreska pastellfärgade gamla hus i trånga gator. Vid närmare inspektion är byggnaderna inte så gamla som de ser ut, utan rekonstruerade eftersom Tyskland sprängde hamnen och delar av byn i krigets slutskede.

Det finns något bedagat och övergivet över Saint Tropez och har också enligt pilotboken tydligen passerat ”bäst före datumet” för sina forna glansdagar.

Å andra sidan så är ju frågan vad som kännetecknar ”glansdagar” För oss är det glansdagar att segla längs den franska kusten i vintertid, att nästan ha havet för sig själv, att komma in i en hamn med gott om plats och ett varmt välkomnade.

Frankrikes nya restriktionerna i Covid -19 tider tillåter alltså att vi kan segla vidare och dagens etapp ligger ca 2 timmar österut, Saint Raphael. Solen skiner och värmer under färd.

Välkommen till Saint Raphael

Entrén till Port Sankta Lucia i Saint Raphael är trång och hamnen är i stort sett full men vi har fått ett positivt svar via mail, att det finns plats för oss. Vi tas emot av två personer som viftar från brygga 8 och även om hamnkapten har vissa svårigheter med left and right så kommer vi oss på plats och hamnkapten hjälper generöst till med förtöjningståget för att förtöja på medelhavsmanér.

Vi börjar få rutin på detta sätt att förtöja och det finns absolut fördelar. Det är lätt att förtöja och särskilt när man ligger tätt intill båtgrannarna som håller båten i ett fast grepp och det är enkelt att ha kontroll på båten när man kastar loss. Det gäller bara man har koll på att repet sjunker och inte hamnar i propellern när man kör ut. Enda nackdelen är att båtens sidor och reling oftast blir såpass leriga av repet att man behöver spola rent när man väl är på plats.

Pillars at sea in bright December light
Glad gutten fra Norge🇳🇴
Drömlikt

Saint Raphael verkar vara en plats dit man flyttar på ålderns höst. Medelåldern på de människor som spatserar i sakta mak längs den julpyntade strandpromenaden är såpass hög att jag med mina 50++ känner mig riktigt spänstig och vältränad!! Är byn den franska kustens Miami kanske?

El Capitan får inte någon ro förrän han också får skriva några rader🇳🇴

Saint-Raphael ligger mellom Saint-Tropez og Cannes, og er mest kjent som en badeby med den fine stranden. Byen nevnes i historiebøkene når Napoleon Bonaparte landet her og dro videre til Paris og tok makten ved militærkupp.

I gamlebyen er det hver morgen et blomster- og grønnsaksmarked. Strandpromenaden prydes av et stort Pariserhjul.
– Jul i Coronabubblan med max 8 gäster!

Affärer är öppna men barer och restauranger är fortsatt stängda om de inte kan erbjuda takeaway och de flesta svettas fortsatt på överläppen och har imma på glasögonen bakom munskydden.

Efter två dagar i Saint Raphael är vi klara att segla vidare….

2 kommentarer om “Från Saint Tropez till Saint Raphael.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s