En enkel till Antibes

15 januari 2021 Port Cannes, France

Nu har vi tillbringat 5 veckor i Cannes och trots ett surt mottagande från grinig hamnkapten som vaknat på fel sida har Cannes levererat. Vi har i stort sett bara haft ljusa soliga dagar där vi flanerat i en vacker stad med boulangerie i varje gathörn och med bakverk som fått snålvattnet rinna till på oss.

Håll Frankrike rent – från hundskit!

Stränderna och staden är förvånansvärd och imponerande rena från skräp och klotter. Det städas och fejas i varje gathörn och därför blir vi så förvånade när vi noterat följande;

Fransmännen och fransyskorna verkar älska sina hundar, stora som små där vissa är förvillande lik sina ägare men att ta upp varma och rykande färska hundskitar som deras älsklingar efterlämnar sig på gator och torg, utanför butiker och längs strandpromenaden verkar inte ingå i ”Håll Frankrike rent”

Jodå, det finns både ”gratispåsar” och skyltar som påminner att ta hand om skiten efter sig. Efter varje tur inspekteras således besättningens skosulor noga om vi inte redan känt av stanken eftersom det vore rena rama mardrömmen att hoppa ombord med ett redig klick av hundskit under skorna om du frågar mig!

Hamnen har varit bra och med fräscha och välstädade faciliteter där man till och med kunde få bubbelvatten från en kran i väggen.

Så, har ni vägarna förbi eller vill tillbringa en weekend i en mysig stad när pandemin släpper greppet så, åk till Cannes.

Inga lättnader i sikte

Vi hade hoppats på men inte räknad med, lättnader i de franska restriktionerna men dessvärre stramades det in ytterligare eftersom alla regioner i Frankrike från och med lördag har utegångsförbud mellan 18.00-06.00. Man är då hänvisad till sitt hem, läs båt, om man inte har synnerliga skäl och några sådana skäl har inte vi ombord. Inget att göra någonting åt mer än känna sig väldigt less på pandemin, något som vi definitivt inte är ensam om.

Häromdagen tittade jag på en film där en scen beskrev ett stort härligt grekiskt bröllop. Människor sjöng, kramades, dansade, åt och drack. Jag kom på mig själv att jag förfasades över att de hade samlats så många människor på en och samma gång utan möjlighet social distans och dessutom serverades det en massa rödvin som får oss att sänka garden och…. där fick jag en tydlig påminnelse hur världen faktiskt kunde se ut innan 2020!

Vi får trots allt fortsatt segla 10 nautiska mil eller 3 timmar och då ligger staden Antibes inom det tillåtna avståndet. Vi är lite nyfikna på Antibes som man tydligen övergett Sankt Tropez för.

Ny applikation

Här kommer några ord från El Capitan som berättar om en app som vi håller på att prova ut.

Fra en av våre bereiste båtnaboer ble vi tipset om en ny app som vi ikke hadde stiftet bekjentskap med tidligere. Appen Navily har over 50000 oppføringer over ankringsplasser og havner og dekker så langt 10 land. Den er tilgjengelig for både iOS og Android og vi tenkte derfor å gi den en mulighet. Etter å ha lagt inn en god del data om båt og mannskap, inkludert kredittkort så gjorde vi en forespørsel direkte via kartet i appen.

Vi valgte Port Vauban i Antibes og prisen som kommer direkte opp er basert på data om din båt som du har lagt inn i appen. Det er verd å merke seg at dette bare er en foreløpig pris, etter man har lagt inn dato for ankomst og avreise så trykker du på send forespørsel så får du svar etter en dag eller så. Svaret kommer direkte fra havnen inn i appen, du får også en mail ved siden av.

Prisen som kommer direkte opp er basert på data om din båt som du har lagt inn i appen.

Vi ble først litt skuffet over appen siden tilbudet vi fikk var nesten dobbelt av det appen anga som veiledende. Ja ja, det var vel for godt til å være sant, men etter noen minutter fikk jeg en telefon fra «Navily» hvor de informerte meg om tilbudet fra havnen. Jeg sa jeg hadde sett tilbudet, men at de var dobbelt så dyrt som angitt i appen. De svarte at de skulle se på saken og ringe tilbake. De ringte tilbake og sa at det første tilbudet var en feil og at jeg hadde fått et nytt tilbud, det var bare å sjekke i appen. Joda, nå var prisen i tilbudet helt rett og vi aksepterte dette, veldig god service må jeg si.

Denne måten å booke havneplass på er veldig bekvem hvis du vet hvor du skal og når du kommer. All info og dokumenter (registrering, forsikring etc) ligger i appen og følger med i forespørselen slik at innsjekkingen blir enkel og rask i motsetning til.

Navily har også god oversikt over ankringsplasser og viser «protection scoring» for utsatt vind og masse annet snacks. Appen er i utgangspunktet gratis, men man kan abonnere for kr. 209 pr. år og få en god del ekstra snacks. Vi kommer til å teste ut denne i tiden fremover så får vi se om den holder mål.

Protection scoring for ankerplasser

Hamnen i Antibes som vi alltså bokat plats via appen Navely har 1700 båtplatser varav 170 är avsedda för gästande båtar och det är en stor hamn med STORA båtar. Efter anrop via VHF hänvisas vi till plats 535 mellan brygga 1 och 2 och nu gäller det att ha koll på läget!

Var fasiken ligger brygga 1 och 2?

Men med en service som vi inte sett till i varken Sverige eller Norge står plötsligt en man på en brygga och vinkar. Han tar emot förtöjningstampar och hälsar oss välkomna. Det känns lyxigt.

Efter en tur på hamnkontoret och dess procedurer med olika fylleriövningar tar vi en promenad i Antibes och att tillbringa ett par veckor här, blir bra!

Le Nomade. En fantastiskt fin skulptur som blickar ut mot horisonten.
Utsikt från ett murfönster
Den gamla bydelen i Antibes
Skarpöga spanar…

Vi avslutar inlägget med en liten video från dagens tur från Cannes till Antibes.

2 kommentarer om “En enkel till Antibes

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s