Stekt gök med lök i ett skeppskök

13 -16 mars 2021 På svaj utanför Le Grazie, Italien

Vi sitter fast i leran

Vi svävar fortsatt runt vår egen axel. Ankaret sitter djupt i den italienska leran trots skiftande vindriktningar och vindstyrka upp mot 15 ms. Solpanelerna alstrar, så länge solen skiner, all ström vi behöver men någon varm dusch blir det inte tal om på länge. Ombord finns ett icke fungerade Kipor aggregat. Reparera eller köpa nytt är frågan?

Värma vatten och tvätta sig med en klut är det nya ”rena” ombord. Tur att näsans celler adapterar snabbt.

Vi har skickat förfrågningar till olika hamnar runt La Spezia. För den första hamnen var båten för stor och i den andra så saknade vi ett skrov. Den tredje hamnen skulle ha € 150 för två nätter och vi tackade artigt men vänligt- No Grazie! Flera olika ankringsområde finns omkring så vi kommer att sväva runt ett tag till.

Sothis på svaj utanför Le Grazie

Allt vi behöver i en pastellfärgad by

Vi har lokaliserat några vattenkranar med slang om vi behöver fylla våra vattentankar. Längs relingen står det också extradunkar.

Le Grazie är en liten pastellfärgad sommarby som har verkligen allt vi behöver inom 10 minuters rodd. Bageri och några små specialbutiker med ost, charkuterier, frukt och grönsaker. En tvättinrättning, några lokala restauranger som serverar take a way och en välsorterad Carrefour butik. Bakom några anonyma dörrar längs strandpromenaden hittar vi också en järnvaruaffär, båtbutik och tobakshandel. Energin i byn är lugn och rofylld. Ungar leker längs kajen och under pinjeträden längs strandpromenaden sitter några äldre män och filosoferar tillsammans.

Storstaden La Spezia med ca 93000 invånare ligger en stenkast bort, således alldeles för nära för att inte utforskas. Kanske ska vi också vandra mellan byarna längs Cinque Terre?

Dagarna ombord går sin gilla gång och nödvändiga bestyr som att ex tvätta är ju omständligare än hemma. Å andra sidan, tiden finns. Att ro till byns tvättomat blir ett äventyr i en stilla vardag.

Göken och Löken

Vi har förnödenheter så vi klarar oss länge men vissa färskvaror börjar sina och andra måste tas omhand. Man tager vad man haver enligt Kajsa Varg och vi djupdyker ner i kreativiteten.

Idag hälsar vi alla välkomna till Göken och Löken som lagar mat i kabyssen. Dagens tema är svensk smörgåstårta med rester som finns i botten på ett kylskåp.

När smörgåstårtan är uppäten och färskvarorna är ett minne blott tar vi dingen till byn för att bunkra. På vägen in behöver två drivande polska italienare som fått motorstopp bogseras in till land. Det var dagens goda gärning, check! Alltid bra att hålla sig väl med lokalbefolkningen😊

Fler av Italiens regioner färgas röda på grund av ökad smitta. En landsomfattande lockdown sker under påskhelgen. Pandemin är inte på något sätt över.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s