En kostsam toppladdning

8-13 April 2020 På svaj utanför Le Grazie

Väderprognosen inför helgen visar massiva regnmängder och vindar upp till 18 ms. Vi bestämmer oss för att öppna plånboken och ta kostnaden för ett par tre dagar i hamn. Batterierna behöver dessutom toppladdas.

Porto Mirabello i La Spezia skall ha € 55 plus 10% i någon slags skatt per dygn exkl vatten och ström. Hutlöst dyrt om du frågar oss men å andra sidan får vi tillgång till landström, vatten vid kajen och inte minst Wi-Fi.

– Men hva i heiteste hule!

När vi tar upp ankaret verkar det som ankarspelet går trögare än tidigare och vi misstänker att även denna teknik behöver laddas ordentligt. Vi har ju trots legat på svaj i över en månad och ankarspelet har fått jobba.

Men ska det verkligen gå så trögt? El Capitan kommer för att inspektera och utbrister,

– Men hva i heiteste hule, är dette?!

Framför peken hänger en stor bunt av hoptrasslad ankarkätting. Vår ankarkätting verkar har snurrat in sig i sig själv. Det hänger klasar av kätting och ankarspelet slirar betänkligt.

Som om detta inte var nog har gamla garnrester dessutom slagit en elegant knut runt hela härligheten!

Det är bara att ta fram kniven. När vi skurit loss de gamla garnresterna upptäcker vi att det INTE är vårt egen ankarkätting som slagit knut på sig själv, vi har fått en annan ankarkätting på kroken. Hur är det möjligt!?

Nu börjar tålamodet tryta för den i vanliga fall så godmodiga El Capitan. Han ruskar och drar hårdhänt i all kätting han får tag i och rätt som det är rasslar det till, en av kättingarna åker i havet igen med ett plask och vi är befriade.

Någon stackare har antagligen varit tvungen att kapa det rep man aldrig vill kapa, låtit ankare och kätting gått till botten och vi har tydligen fått tag i skiten!

Vad är oddsen för detta?

Skrattretande för italienarna

I hamnarna runt Rivieran är servicen god. En karl kommer emot oss med dinge och visar vägen och två andra karlar hjälper till med tampar vilket matrosen ombord är tacksam för.

Kajkanten är både för långt ifrån och för högt upp för att vi med bästa vilja skall kunna ta oss i land utan att riskera både benbrott och utslagna tänder. Det är bara att skruva lös vår ”hemmagjorda” landgång som av någon anledning får förbipasserande italienare att både le och ta foto av den.

Hemmagjord landgång nummer 1

Nåja, den fyller sin funktion och är trots allt mer fancy än de landgångar som vi noterar på fiskeflottan som ligger längs stadskajen.

Hemmagjord landgång nummer 2

Helgen bjuder på ösregn, vind, matmarknad och promenad i La Spezia när det är uppehåll.

No! No! No!

För drygt 2000 spänn för tre nätter får du tillgång till ström och vatten och ett obefintligt Wi-Fi. I receptionen informeras vi om att det är bara enstaka bryggor som kan komma i åtnjutande av ett fungerade internet och vid dessa speciellt utvalda bryggor ligger inte vi.

Porto Mirabello är en relativt nybyggd hamn i fashionabla omgivningar med alla slags båtrelaterade affärer du kan önska och behöva. Men……det verkar stört omöjligt att få köpt något.

– Har ni en generator från Honda? – No!

– Ett vanligt dieselfilter i vilket märke som helst? -No!

– En pensel? -No?

Vi hade egentligen tänkt att fråga om en ny ”Passarelle” men vid det här laget har vi tröttnat på deras attityd och obefintliga servicenivå. Vår landgång för helt enkelt duga ett tag till.

Till slut får vi ett jakande svar, gummifärg till att måla på dingen finns. Pustande och stönande klättar försäljaren uppför en stege för att få tag i färgburken med den röda kulör som vi har bestämt oss för. Och sedan en gång till när vi ångrar oss, vi vill ha svart färg i stället.

Giuseppe Garibaldi i egen hög person- en italiensk gerillaledare och nationalist.
Fiskeflottan vid stadskajen i La Spezia

Efter tre dagar återvänder vi till vår bukt utanför Le Grazie och vädret ser ut att stabiliseras.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s