Nattseiling til Elba

14-18 April 2020 På svai utenfor Le Gracie, Italia

Et hurtig møte i mørket

I dag er endelig værgudene med oss, ikke at vi klager på været her nede, men nå er vindretningen bedre i forhold til våre planer om å seile de 80 nm til Elba. Om vi starter seilingen på ettermiddagen bør vi være fremme på morgenkvisten om værmelding stemmer. Vi sier adjø til Le Grazie og setter kursen sydover i lett bris fra nord.

Værmeldingen ser ut til å holde bra og overgangen til mørket forløper uten hendelser. Klokken 23.30 dukker det plutselig opp en stor fiskebåt på kryssende kurs rett fremfor oss. Vi har ikke sett den til tross for at vi holder utkikk i mørket, den har også avslått AIS så den var usynlig på våre instrumenter. Vi mistenker den for å ha kjørt mørklagt siden vi ikke har sett den før den var 50 meter fremfor baugen vår. Det er tross alt ganske enkelt å se en fullt opplyst båt i mørket. Når det passerte oss hadde den sterke lyskastere i tillegg til lanterne, veldig merkelig. Den viser ikke tegn til å å ha sett oss og passerer i høy fast veldig nære baugen vår, litt skummelt syntes vi og åpner gluggene litt ekstra.

Motor trøbbel!

I løpet av natten øker vinden til 12 m/s i kastene som er noe mer enn forventet. Når båten krenger så mye at Skarpøye får alt som ligger på salongbordet over seg på frivakten så er det tid for å reve seil. Natten er mørk og vi ser bare det hvite skummet rundt baugen når vi rever. Av gammel vane starter vi motoren før vi rever seil. Vår trofaste motor som har tatt oss gjennom Europas kanaler to ganger uten et hikk får nå plutselig problemer.

Motoren kommer først fint opp i turtall før turtallet plutselig synker raskt. Jeg pusher gassen til full, men motoren reagerer ikke men blir liggende rundt tomgangs turtall før den plutselig kommer seg igjen. Hva var nå dette, har den blitt mørkeredd?! Vi lar motoren rusle utover natten og den oppfører seg tilsynelatende normalt igjen. Dette får vi sjekke nærmere når vi kommer frem.

Møte med myndighetene

Resten av turen foregår uten dramatikk og vi kommer inn til ankringsplassen i Portoferraio klokken 07.14. Vi finner en passende ankringsplass og slår oss trøtte til ro. Etter noen timer på øyet er vi igjen klare for utforsking av området. Men først sjekker vi motoren en gang til, dessverre med samme resultat som i natt. Vi bestemmer oss for å bytte alle dieselfilter som ikke har vært byttet på over et år med mye motor kjøring. Nytt forsøk og motoren oppfører seg heldigvis som vanlig igjen! Vi prøver en par kaldstarter til og alt virker som normalt.

Tsjekkiske sjørøvere i Portoferraio

Byen Portoferraio virker helt død nå i korona tider, og er i tillegg ganske forsøplet. Vi får dessverre ikke godt førsteinntrykk, la oss håpe at resten av Elba er bedre. På lørdags morgen, etter tre dager for anker, hører plutselig en sirene rett på utsiden av båten. Jeg stikker hodet opp og der har vi fått besøk av fire morske karer fra Guardia Finanza, som en av de utallige politistyrkene som finnes her nede. De vil se papirer, vi er godt forberedt på papir eksersis og jeg gir de så mange papirer som jeg bare kan finne, og litt til. De spør hvor lenge vi skal bli og jeg svarer at vi har litt problemer med motoren og vet ikke hvor lang tid det tar. Etter en stund er de tydeligvis fornøyd og jeg får bunken tilbake uten et ord. Jeg spør om alt er ok, si si alt ok får jeg beskjed om så forsvinner de uten et velkommen til Elba.

Vi har får en Tysk båt som nabo, det viser seg å være en hyggelig ung kar, Sebastian, fra Østerrike. Han har overvintret i båten her på Elba og tilbringer nå dagene for anker i påvente av en kompis som han skal seile videre sammen med.

Vår båtnabo

Endelig får vi tak i et nytt dieselfilter i en velutstyrt båtbutikk, jeg trenger bare å vise frem filteret og han vet hva vi trenger, herlig!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s