Alla vägar bär till Rom

19- 26 april 2021 PortoFerraio, Elba

Från Elba fortsätter vi sakta men säkert mot Rom. Det är nämligen dags för minstematros att mönstra på igen. Den här gången är det min tur att ta flyget hem till Svedala. Den digitala tekniken är fantastiskt men nu längtar jag hem till nära och kära och fysiska möten.

Mellan ön Elba och Rom är det ca 108 nautiska mil och vi bestämmer oss för att dela upp etappen i tre segelben.

Första etappen går mellan Porto Azzurro på Elbas östra sida och Isola del Giglio. Vi ankrar upp vid Isole le Scole där kryssningsfartyget Costa Concordia gjorde en fatal felnavigering, rev upp ett stort hål på fartygssidan och efter en lov utan styrning blev fartyget liggande på sidan vid öns huvudstad Giglio Porto.

Här rev Costa Concordia sönder sitt skrov

Historien berättar att byns befolkning försökte minimera katastrofen genom att delta i räddningsarbetet. Kaptenen ombord lämnade sitt fartyg tillsammans med andra befäl när det fortfarande fanns ca 300 passagerare kvar ombord. Detta beslut kostade honom 16 år i fängelse och katastrofen ledde till 32 personers död.

Bukten är fantastisk fin men oskyddad och vi rullar oavbrutet av dyningar som kommer in i viken från havet.

Etapp två seglar vi från Isola del Giglio till Riva di Traiano. Vi smyger iväg vid sjutiden och seglatsen är till att börja med minst sagt stökig. Ökande vindar från alla kanter och krabb sjö men ett par timmar stabiliseras vinden och vi seglar med god fart.

Hamnen i Riva Di Traiano ligger väl skyddad bakom enorm stenpir och kostar £70 per natt. Det är ett hutlöst pris men idag är vi beredda att betala för platsen och en god natt sömn.

Vid soluppgång seglar vi vidare mot Rom. Vi har skickat mail till fyra gästhamnar längs älven Tiber. Ett trevligt svar kommer från Darsena Traiano, den första hamnen på älven Tiber. Vi möts av en jovialisk italiensk gentleman som kommer springande längs bryggan med ett stort leende och hälsar oss välkommen till hans hamn.

Inloppet till Tiber

Hamnen ger ett slitet och bedagat intryck men den vänliga och välkomnande energin omfamnar oss. Här lyser de stora lyxyachterna med tvättande och polerande manskap med sin frånvaro. Och som grädde på moset och lök på laxen har hamnen ett perfekt fungerade Wi-Fi.

Över en gångbro ligger gamla stad med promenadstråket längs älvkanten. Här flanerar man, äter sin lunch på stenpiren eller provar fiskelyckan med långa fiskespön. Längs stråket ligger otaliga små restauranger som serverar fisk i alla dess former. Här gör sig Mc Donald icke besvär för här är det fiskburgaren som står på menyn.

Gångbron till gamla stan och restaurangstråket

Idag, 25 april firas Italien sin befrielsedag. Det är en nationell helgdag som firar slutet på det 23 åriga fascistiska regimen under Mussolini och ockupationen av nazisterna under andra världskriget.

I morgon går regionen Lazio över till gul zon och då är det lov att sitta på restaurang och njuta av italienska smaker.

When in Rome, do as the Romans do

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s