Italiensk förälskelse

24-29 maj 2021 Ventotene Italy

Förälskad

Det är lätt att bli förälskad i Ponza. De grönskimrande bukterna med kristallklart vatten. Dess stupande och spetsiga klippformationer och spännande grottor. Vid Porto di Ponza ligger det pastellfärgade lilla samhället och här pågår förberedelser inför sommaren och kommande turister. Det putsas, fejas, målas och snickras och det ligger en förhoppning om bättre tider i luften. Frutta e Verdura butiken samsas sida vid sida med chica små modeboutiquer där den lilla italienska sommarklänningen kostar skjortan.

Vi stannar på ön Ponza i en vecka, följer med på vindarnas väg och förflyttar oss runt ön för att få en stilla vik att ankra upp i.

På upptäcksfärd i grottorna
Port di Ponza
Ponza by

Båtsäsongen har sakta men säkert kommit igång och nu får vi för ovanlighet skull sällskap i ankarvikarna.

Silverhav med en fascinerade syn

Havet ligger som en silverspegel utan dyning när vi ger oss i väg. Vi har ca 25 nautiska mil till ön Ventotene.

Mitt i ingenstans dyker en märklig klippformation upp ur havet. Vi har sett siluetten av den långt borta i horisonten och eftersom havet är alldeles stilla har vi möjlighet att se den på närmare håll. Det är en spännande syn.

Scoglio della Botte betyder ”Rock of the fat”och ligger ca 6 nautiska mil sydöst från Ventotene.
Vi kommer närmare Scoglio della Botte- populärt område för dykare

Om du klickar på video nedan så kommer det upp en video från en pratglad minstematros, upptäcksfärd från Ponza och färd över ett silvrigt hav till Ventotene.

I Ventotene finns det en kommunal hamn och en privatägd Marina. Italien Waters Pilot beskriver hamnar och kategoriserar kostnaden per gästnatt, charge band, mellan 1-6. Den privatägda marinan på Venotene beskrivs som 6+ och ryms således inte inom den budgetram som vi som längeseglare har. Vi har inte ens vågat fråga hur mycket en gästnatt kostar!

Man får oftast vad man betalar för

Den kommunala hamnen erbjuder kostnadsfria platser på insidan av vågbrytaren. Vågorna vid nordöstra vindar och svallet efter de olika färjorna regelbundet ankommer och lämnar ön får man på köpet. Man brukar ju säga att man oftast ”får det man betalar för” och vi sneglar efter en natt av rock-and-roll avundsjukt på den privata marinans stilla omgivningar.

Den kommunala hamnen för budgetseglare

På Ventotene bor det ca 300 åretruntboende men ön flockas av turister under sommaren. Granne med ön ligger fängelset Santo Stefano som byggdes på 1700 talet med en design baserad på teorier av Jeremy Bentham och hans verk Panoptikon. Fängelset är byggt i en hästskoformade byggnad med på tårtliknade celler med ett vakttorn i mitten. En enda vakt kunde övervaka samtliga fångar utan att själv vara synlig. Benthams teori var att om människor hela tiden kände sig övervakade och observerade och samtidigt kunde se all fysisk bestraffning av andra fångar som ägde rum på gårdsplanen, fungerade detta som ett avskräckande exempel för fortsatt kriminalitet och istället byta mönster till ett socialt acceptabelt beteende. Man ville behandla snarare än bestraffa de intagna? Idag finns tack och lov också andra sätt att tänka kriminalitet och rehabilitering. Fängelset stängdes 1965.

Santo Stefano

Den isolering som fängelserna krävt har också bidragit till att naturen påverkats i väldigt liten utsträckning av omvärlden. Idag när de flesta fängelseöarna är stängda har många av dessa orörda öar därför fått status som attraktiva turistmål. Detta gäller också Santo Stefano som kan beses vid guidade turer.

Huvudgatan i Ventotene mittemellan småbåtshamnen och strandrestaurangerna

Ventotene i skymningsljus

Ventotene har en stillsam charm såhär innan sommarsäsongen och vi kommer att stanna här ett par dagar innan resan fortsätter.

En kommentar om “Italiensk förälskelse

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s