Möte med Sicilien

13- 18 juni 2021 Palermo, Italien

Efter fina dagar på de Lipariska öarna seglar vi vidare. Nu väntar Sicilien på oss och första etappen på drygt 50 NM tar oss till Cefalu. Staden med sin kilometerlånga vita sandstrand är en populärt turistmål för såväl nordbor som fransmän och italienare. Efter en lång dag med rullande dyning är vi dock bara intresserad av att hitta en ankarplats där vi inte ramlar ur sängarna. Bakom en lång stabil vågbrytare nordöst om staden får vi ankrat upp och natten blir vilsam.

På väg till Sicilien
Cefalu från sjösidan

Maffians högsäte

Havet är spegelblankt när vi vaknar, vi har drygt 30 NM till Siciliens huvudstad, Palermo.

Vi har via Navily bokat en plats i hamnen Citimare och tas emot av vänlig italienare som är behjälplig med tilläggningen. Vi får inte betala i förskott utan vi skall bara ”relaxa” Antar att både blodtryck och puls behöver vara på en hälsosam nivå när hamnavgiften väl skall betalas.

Vi behöver bunkra och via hamnkontoret får vi veta att närliggande Carrifour affär har fri leverans till hamnen om man handlar för minst 1500 kronor. Att handla är definitivt inte någon favoritsyssla ombord och speciellt inte i dessa tider av pågående pandemi men att slippa kånka hem all proviant är absolut en bonus.

Sagt och gjort, vi STORhandlar mer än vi brukar och efter 30 minuter kommer en moped farande med våra inköp. Påsarna hänger runt hela mopeden och hur han klarat av att få med sig alla våra påsar är för oss fortsatt en gåta?

Sicilien är för många intimt förknippat med maffian och det är ingen myt. Den sicilianska maffian finns och den kallas Cosa Nostra som betyder ”vår sak”. Det rådde i stort sett utegångsförbud i Palermo i början av 1980-talet då ett våldsamt och blodigt krig pågick inom den sicilianska maffian. Det beskrivs att morden haglade och trottoarernas svarta lavastenar var fläckade av blod.

Palermo är nu en spännande, mångkulturell och livlig stad. Här samsas gammal arkitektur med skamlöst fula byggnader från åttiotalet och imponerade sakrala katedraler med pittoreska matmarknader och loppmarknader. En kakafoni av ljud och dofter följer oss genom vår promenad genom staden. Influenser av många olika kulturer märks tydligt och Palermo är definitivt en stad att besöka igen.

Gammalt möter nytt
Piazza Quattro Canti. Ett åttkantigt torg med fyra fontäner och statyer i barockstil. Vilken tid du än befinner dig på torget under dagen så är alltid en av väggarna solbelysta.
Ny på jobbet! Före pandemin var han en dansare. Eftersom alla dansföreställningar ställdes in fick han hitta en nytt sätt att försörja sig.
Det är alltid rätt tid för Gelato!

Båtskolan går på sista versen, sommarlovet hägrar och skall firas genom ett restaurangbesök. Hamnkapten rekommenderar den bästa pizzerian i staden och hjälper oss gärna med en bordsbeställning men skakar uppgivet på huvudet när vi vill äta klockan 19.00

– Come on! You are in Sicilien!! You can not eat dinner at seven?!

Nattlig krigföring och tjutande alarm

Mitt i natten väcks vi av minstematros och brandlarmet tjuter intensivt. Han förklarar tålmodigt för yrvaken besättning att brandlarmet förvisso larmar men det brinner inte!!

Det visar sig att myggen varit alltför närgångna och krigiska mot minstematros som helt enkelt tröttnat och gått till motangrepp. Halva sprayflaskan med myggmedel tömdes i ett svep i hans hytt och brandalarmet reagerar inte bara rök utan också ånga.

Nåja, lugnet lägger sig igen, åtminstone för övervägande delen av besättningen. Minstematrosen däremot hävdar med emfas på morgonkvisten att han minsann varit uppe hela natten fortsatt kriget mot myggorna.

El Capitan återvänder levande efter att betalat hamnavgiften. £60 per natt tycker vi ändå är överkomligt för att ligga mitt i Palermo och det är en väldigt trevlig hamn med en avslappnad inställning till livet.

En slagen hjälte efter nattens batalj med myggor

Efter drygt 40 NM ankar vi upp som ensam båt i en sagolik bukt med kristallklart vatten utanför byn Macari på västra Sicilien.

Bättre än så här kan man faktiskt inte ha det. Kristallklart vatten och 25 grader.

2 kommentarer om “Möte med Sicilien

    1. Ja, det är verkligen en perfekt plats för drömmar! Ligger helt ensam mot en obruten horisont och med en stillsam gungning.

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s