Gozo- Maltas vackra lillasyster

1-5 juli 2021 Ön Gozo i den maltesiska arkipelagen

Vid åttatiden var vi klara för överseglingen till Gozo. Väderprognosen hade lovat fin segelvind i stort sett hela dagen förutom de sista två timmarna då vi kunde riskera ökande motvindar. Vi har ca 10 timmars seglats framför oss.

Autopiloten kopplas in och besättningen roar sig med dataspel och ljudbok.
Kolla pappa, vilken kul meme!

Så olika livsbetingelser

När vi kommit halvvägs till Gozo hör vi ett allvarligt anrop på VHF. En fiskare i närheten av ön Lampedusa utanför Italiens kust har upptäckt en båt som flyter runt på havet med 37 människor ombord. Män kvinnor och barn som behöver medicinsk hjälp, vatten och mat.

Plötsligt så blir kontrasterna så påtagliga. Här seglar vi runt för nöjes skull medan andra människor tvingas utsätta sig för livsfara i förhoppning att få ett bättre liv och just i detta ögonblicket färdas vi på samma hav.

Fiskaren fick kontakt med den italienska kustbevakningen och vi hoppas att de nödställda människorna fick den hjälp de behövde.

Plötsligt så händer det

Det maltesiska öriket består av låga öar och det tar många timmar innan vi skymtar Gozo som ligger väl dold i ett soldis. Vinden ökar och vi stampar oss igenom de sista sjömilen i krabb sjö och håller undan för alla fiskeredskap som plötsligt dyker upp runt båten. Men plötsligt händer det, vi girar in i bukten och där står sonen på strandkanten och vinkar oss välkomna. Att se sin son efter två år kniper till i varje modershjärta.

Pandemin har verkligen bidragit till saknad och längtan efter de personer som betyder mycket.
Sonen förevigar vår entré från balkongen

Sonen har ordnat att vi kan fylla våra förråd genom att beställa förnödenheter på nätet och varorna hämtas vid strandkanten. Vilken service!

Gozo runt på tre dagar

Under tre dagar utforskar vi tillsammans Gozo. Vi äter gott på sonens kvarterskrog, seglar, badar och snorklar i kristallklart vatten med grönskimrande sandbotten. Gozo är ca 16 km lång och 8 km bred så dagsetapperna blir korta.

Gozo har en spektakulär natur med lodräta klippor av kalksten som stupar ner i det kristallklara havet som genom tusentals år format djupa grottor och andra geologiska kalkstensformationer runt ön.

Dwejra bay

Malta och Gozo har genom sitt unika landskap lockat hit Hollywood och fungerat som inspelningsplats för storfilmerna Gladiatorerna , Captain Phillips och Game of Thrones.

En annan liten kuriositet är att de flesta maltesiska fiskebåtarna har ögon. Denna tradition kommer från de feniciska tiderna och ögonen ska skydda fiskebåtarna från onda andar och otur när de befinner sig på havet.

Den fjärde dagen behöver sonen återgå till sitt jobb och vi behöver hitta en bukt som ger lä för kommande nordvästliga kulingvindar. Under slutet av vecka kommer vi att strålar samman igen i Maltas huvudstad Valletta där vi kommer att tillbringa några dagar.

2 kommentarer om “Gozo- Maltas vackra lillasyster

  1. Fin fine bilder.Hyggelig gjensyn for Åse og sønn♥️👍🏻Riktig så heldige med «lokal» guide.Fortsatt god segltur!
    Hilsen fra Norge 🇳🇴☀️🥂

    Liker

    1. Tack! Ja visst var det fint att ses efter alldeles för långt Coronauppehåll. Visst är det fint med lokalkännedom. Just nu ligger vi uppankrade i bukt på Malta och vi har skapligt med lä för nordvästliga kulingvindar. I morgon ska det bli lugnt igen och då fortsätter vi i sakta tempo runt Malta. Alla hälsar ombord till dig

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s