Extremväder och ett högst ofrivillig stick!

28-31 juli 2021. På svaj i Grand Harbour Siracusa, Italy

Ut och lek ungar!

I Sverige finns en djupt inrotad regel som de allra flesta av oss får med sig med modersmjölken. Den är lika odiskutabel som varm lunch och handlar om att man skall utnyttja dagsljuset och framförallt solljuset.

Vem minns inte när mamma ropade till oss ungar;

– Sitt inte inne, gå ut och lek medans solen skiner!

Vi är många som stundtals känt oss piskade att ta en snabb promenad efter lunchrasten på jobbet och att inte utnyttja dagsljuset mitt på dagen när man varit ledig är snudd på en kriminell handling.

Under flera månader har vi gått på upptäcksfärd när vi ankommit nya destinationer, letat efter närmaste tvättinrättning, bunkrat upp båten eller lagat mat i öppen gaslåga. Allt under stekande sol och under dygnets varmaste timmar. Vanans makt är stor men nu har vi äntligen lärt oss! Vi börjar sakta med säkert äntligen anamma en dygnsrytm som är helt nödvändig i detta medelhavsklimat.

Hot hot hot!

På spaning efter svalkan som flytt

På Sicilien och i Siracusa råder just nu en extrem värmebölja. Temperaturen är närmare 30 grader på morgonen med stiger till närmare 43- 44 grader från lunch till de sena eftermiddagstimmarna. Nästan alla luckor stängs i båten för att försöka förhindra den heta luften skall leta sig in. Vissa luckor är öppna till viss del i förhoppning att skapa korsdrag. Hela båten är klädd i presseningar för att minimera effekten av solens strålar.

Mellan 12 och 18 ligger vi i stort sett helt stilla på varsin soffa i salongen. Vi dricker litervis med flaskvatten, kokar vätskeersättning och försöker stå ut medan fläktarna går för högtryck. Att hoppa i havet ger en kortvarig svalka eftersom det är minst 30 grader i vattnet.

Under den tidiga förmiddagen tar vi alltså dingen iland för att sträcka på våra apostlahästar. Vi smyger oss längs skuggiga gränder, dricker iskaffe under stora parasoller och är noga med att vara tillbaka i båten innan lunch.

På jakt efter skugga och en iskall öl
Livgivande vatten!
Vino Bianco

I dag är hett och blåsigt när vi tar dingen tillbaka till båten, man skulle tro att vinden svalkar men inget kan vara mer felaktigt. Vinden känns som en stor byggfläkt på full styrka och huden känns blästrad.

Rådig insats av El Capitan

Bukten utanför Siracusa är full av flytande sjögräs i långa trådar som vi åker sicksack emellan. Vi förstår inte hur sjögräset letat sig in i bukten eftersom det varit stiltje i flera dagar.

Lusten att bada är inte överhängande i det grumliga vattnet med omkringflytande sjögräs men helt nödvändigt men idag önskar jag att jag lät bli.

I en badhandduk har ett vilsekommet bi tagit in för landning och är inte alls nöjd över att bli störd. Ett bistick på halsen och ett vrål från Skarpöga får El Capitan att komma på fötter från ett behagligt ryggläge. Snabb administrering av ett Histaminpreparat och en iskall ölflaska på sticket för att få ner svullnaden är den ”första hjälpen insatsen” från El Capitan och det ska han banne mig ha en välförtjänt eloge för.

Skarpögas insats i detta drama är att inta ryggläge medan både adrenalin och tydliga psykosomatiska inslag får diverse symtom att avlösa varandra. Hon är ju inte sjuksköterska för inget!

När Skarpöga förstår att hon kommer att överleva trots liten svullnad vid sticket, inbillad trånghet i halsen och domningar i tungan behöver hon gå på toaletten och då…..

Trøbbel i trumpeten!

Några rader från El Capitan

Det er supervarmt i dag, og jeg sitter helt rolig å koser meg i min kunstig stille verden takket være AirPods støydemping. Plutselig hører jeg et nødrop fra toalettet. Alle båteiere med dass innabords vet at et nødrop som kommer fra dass er en av de verste nødropene. Jeg er på nippet til å late som at jeg ikke hørte det, det er tross alt over 40 grader i dag, Skarpøye gir seg ikke og denne gangen høres det verre ut enn et bistikk. Bilder av et tett toalett flimrer forbi i mitt overopphetende hode….!

Når et båttoalett slår seg vrangt så er det omtrent like pinlig for begge. Det er pinlig for vedkommende som akkurat har brukt toalettet og står der med uferdig business, og den som må fikse det. Lykkelig er vel jeg som har en matros som bare kvitter seg med rosevann!

Pumpa sitter fast og etter en rask diagnose så jeg er ganske sikker på at noe av sjøgresset vi har sett flyte rundt i sjøen har kommet seg inn i vanninntaket, utsiktene er bedre enn ventet altså. Av med toppen av pumpa, og riktignok er ventilene er fulle av lange sjøgress. Etter at alt er renset ut så virker pumpa slik den skal igjen. Det er vått på dørken, mesteparten er svette fra El Capitan.

Framåt kvällen stillnar vinden och hettan ger vika för en mer uthärdlig värme. Lugnet lägger sig åter ombord på Sothis.

Slutet gott allting gott!

2 kommentarer om “Extremväder och ett högst ofrivillig stick!

  1. Hei, ser på bilde med den hvite blomsteroppsatsen kunne dere ta med en sånn hjem til meg?Hadde passet godt på balkongen 😂😂…..Tenker Victor var heldig som kom hjem før hetebølgen 🥵🥵 Fremdeles ingen bivirkninger etter Vaksinen? 💉💉Tenker at Middelhavet ikke er noe for meg på sommeren altfor varmt for oldiser.♥️💚🇳🇴🇸🇪

    Liker

    1. 😃Victor hade klarat av värmeböljan bäst av oss alla, han klagade aldrig! Vi mår helt bra och inga biverkningar what so ever men enig i att nuvarande värme är i varmaste laget.

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s