Hett besök av Lucifer

6-11 augusti 2021 Grand Harbour Siracusa

Under ett par dagar så kröp temperaturen ner till 34 grader för att sedan återvända med förnyad styrka och nu med ett nytt namn, anticyklone Lucifer.

Och ja, det är djävulskt varmt. Temperaturen stiger mot 46 grader med 20% luftfuktighet. Det brinner fortsatt på Sicilien och nu har vulkanen Etna fått ett utbrott också. Det verkar inte finnas ett ställe som inte alstrar värme just och som lök på laxen så bränner Italienarna av fyrverkerier 3-4 gånger per kväll?!

🥵🥵🥵

På tal om bränder så spekuleras det i att maffian ligger bakom några av bränderna. Anledningen skall enligt den lokala pressen att bönderna pressas att sälja sina egendomar och mark för solenergi. När bönderna nekar att sälja brinner deras egendomar ner inom kort. En ny lag har härmed instiftats där bönderna inte får sälja sin egendom förrän 15 år efter en brand.

Ombord försöker vi hålla huvudet kallt och båten så sval vi någonsin kan. All aktivitet får ske tidigt på morgonen eller efter solnedgång och ombord struttar vi runt i Adam och Evas dräkt. Men dra nu inga förhastade slutsatser, en distans mindre än en armlängd är helt uteslutet på grund av svetten som porlar ur varje por.

Handlar och fyller vatten i dunkar från en spring i hamnen. Allt sker efter mörkrets inbrott.

Vi ligger fortsatt i bukten utanför Siracusa och ingen av oss orkar ens tänka på att förflytta sig eftersom det är lika hett över hela Sicilien.

Vi upptäcker dessutom att båten nästan grott fast av massiva klasar av mikroorganismer som sitter i små snäckor och stora blaffor av sjögräs längs vattenlinjen och under hela båten. Navionics har visserligen benämnt detta som ett problem i bukten, men att det skulle gro så intensivt och snabbt kunde väl ingen tro.

Det finns inget annat att göra än att utrusta oss med cyklop och varsin isskrapa från Biltema och börja skrapa bort skiten. Vi hänger ett rep på skrovsidan, från knapen i akter och fram till knapen i fören. Där hänger och slänger vi likt babianer och skrapar medan tångruskor, sjögräs och massakrerade snäckskal flyter runtomkring oss i det alltmer grumliga vatten.

Väl färdigskrapade skall habitat av mikroorganismer skrapas av från kroppen också. Fy farao, detta är vidrigt. Bara tanken på att dessa små simmande mikroorganismer kan slinka in i alla våra kroppsöppningar kan ju få vem som helst att utveckla fobier.

Längeseglare har väl semester hela tiden eller hur?

Till sist så kan jag bara informera att vår gedigna och välutrustade sjukvårdsväska ombord behöver påfyllning.

Ombord finns nämligen en El Capitan som inte kan utföra ett enda dagsverke ombord utan blodvite. Idag sparkar han sin egen häl i sin egen stortå. Hur detta gick till kan man ju verkligen fundera över. Nageln sprack och böjde sig i en missklädsam vinkling uppåt. Att kyla är bra mot smärta och svullnad känner ju alla till och denna gången kom Grappan väl till pass.

Tack och lov för iskall Grappa!
Inget ont som inte har något gott med sig! Chilin torkar på rekordfart.

4 kommentarer om “Hett besök av Lucifer

 1. Å hva i h…… for en tå,den blir vond lenge. Hvordan holder dere ut med kompisen Lucifer?? Håpe inderlig alt går vel med dere,mammaer er alltid bekymret for sine barn.Vet dere hvor lenge Lucifer blir??🥵🥵🥵🥵 Jeg har vært en tur på stranda i dag ingen bading bare sole.😎😎👒👙Ingen Lucifer i sikte her.I morgen skal heisen bli i orden det har tatt en uke 😡😡. 🇳🇴🇳🇴🥂🇸🇪🇸🇪

  Likt av 1 person

  1. Ja, den tån är inte att leka med! Verkar som Lucifer drar sig norrut under veckan men vi klarar oss! Varmt är det men vi kan ju hoppa i vattnet inom 2 sekunder om vi skulle bli överhettade.

   Likt av 1 person

  1. 😊Nä det tån var inte att leka med men håller på att lossna. Vi har förflyttat oss till Porto Palo och nu är det betydligt svalare, ca 30 grader! Just nu ligger vi på svaj eftersom det ska blåsa 14-15 ms till och med torsdag. Vi har det helt fint och hoppas ni har det lika bra! ❤️⛵️🌍🇮🇹

   Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s