Med Etna som granne

31 Augusti till 6 september 2021. På svaj utanför Giardini Naxos

Mission completed

Efter en vecka i Siracusa har båten åter igen fått en missklädsam grön behåring längs skrovet och kolonier av havstulpaner på rodret. Vi har fått vår andra vaccinspruta och vårt uppdrag i Siracusa är utfört. Nu gäller det bara att få tillgång till det Italienska ”Green pass” som digitalt visar att vi är fullvaccinerade. Det visar sig inte vara lika lätt.

Skarpöga fick, tack och lov, ingen ökad grön behåring av sin vistelse i Siracusa med väl en liten bieffekt efter plåsterlappen.

Enligt den information vi fått och kunnat läsa oss till, skulle vi fått SMS med en auktorisationskod redan vid första sprutan men detta har vi dessvärre inte fått.

Vi har besökt ett apoteket, vår ”italienska vårdcentral” och vaccinationscentralen i jakten på den åtråvärda koden men ännu inte lyckats. Överallt har vi möts av vänliga människor och stor välvilja. Man har ringt och mailat för vår räkning och man kan inte mer än tacka och bocka.

Nu får vi bara utrusta oss med ett stor portion tålamod eftersom det tydligen är bekymmersamt, inte bara för oss, utan också för italienarna att få tillgång till koden.

El Capitan har förvisso redan fått sitt EU vaccinationspass genom att Norge godkänt hans italienska vaccination men i Sverige finns inte den möjligheten ännu. Vi är egentligen inte så bekymrade i dagsläget eftersom vi inte ska resa hemåt än men vi är ju ändå angelägna att få det gröna passet eftersom det kommer att vara nyckeln till att besöka sevärdheter, åka kollektivt, äta inombords på restaurang etc. i Italien.

Mot Messinasundet och blixtar och dunder

Nu är det dags att kasta loss igen för segling norrut. Vår plan är att segla genom Messinasundet och vidare runt Sicilien ännu ett varv. Sträckningen mellan Messinasundet och Cefalù är fortfarande outforskad av oss och många destinationer på väg till Marina di Ragusa är väl värda ett besök igen.

Vi får en fin segling med vindar akterifrån som tar oss till den lilla badorten Naxos och Taormina, ca 45 nautiska mil nordöst om Siracusa.

Den klassiska Italienska badorten Naxos ligger bland grönskimrande kullar och längs den långa stranden med parasoller i alla färger. Naxos var en grekisk stad på östra Sicilien och grundades antingen omkring 760 eller cirka 735 f.Kr. av greker från ön Naxos i Kykladerna i det Egiska havet. Staden förstördes 404 f.Kr. av Siracusas härskare Dionysios I.

Norr om Naxos, klamrar sig Taormina fast längs bergssluttningarna. Byn jämförs med Frankrikes Saint – Tropez i popularitet och lockar till sig Europas kulturella elit och Italiens jetset och så vi förstås. Bakom byarna tornar den aktiva vulkanen Etna upp sig. Det är en mäktig syn.

Granne med den aktiva vulkanen Etna

Vädret har sedan april månad varit imponerande stabilt men de senaste dagarna har blåfärgade åskmoln tornat upp sig runt bukten utanför Naxos och Taormina. Plötsliga skyfall med blixtrar och åskknallar har ljungat mellan bergstopparna. Hårda vindbyar i samband med skyfallen har kommit från alla väderstreck. Båten har krumbuktat sig i de hastiga vindskiftningarna och ankarkättingen har rasslat betänkligt när vinden kraftfullt svingat runt båten.

Stora rullande och snabbt uppkomna dyningar från havet utanför har vaggat oss från sida till sida. Nu snackar vi inte om en vilsam vaggande gungning som vi egentligen har hela tiden, utan en djup nigning från barbord till styrbord som avslöjar varje skrymsle som saknar en ordentlig sjösäkring.

El Capitan river sig i sin imponerade kalufs och försöker förstå varför dyningarna dyker upp med jämna intervall och gärna mot kvällen. Kan tidvattnet har någon betydelse? Och, kan man göra någon åt det?!

Lugnet före stormen?
Here comes the wind and rain!

När båten bockar och niger som värst får jag greppa runt våra grabbräcken och sätta baken i spjärn mot motorrummet i mina försök att återskapa Pasta di Norma, en traditionell pastarätt från Sicilien och främst Catania.

Pasta di Norma- Pasta al dente, tomatsås med basilika, friterad aubergine och riven parmesan.

Lika snabbt som ovädret kommer, lika snabbt försvinner vinden och regnet. Solen återkommer och torkar upp regnet på nolltid. Det är bara dyningen som fortsätter.

Ordningen är återställd för denna gång?
Har HR från Japan lösningen på Rolly Polly?
Vi har första parkett för att se på resultatet när dyningarna rullar in från havet i kväll. Bara att kopiera om det fungerar!

Messinasundet, Stretto di Messina, skiljer Sicilien från Italiens fastland och förenar Tyrrenska havet med det Joniska havet. Sundet är 42 kilometer långt och vid norra infarten mellan Punta del Faro på Sicilien och Torre Cavallo 3,28 km brett men vidgar ut sig till 18 km brett i söder.

Sundet kännetecknas också av starka och komplicerade strömmar, där huvudströmmen går från söder mot norr, samtidigt som en annan ström går åt det motsatta hållet. Strömmens riktning växlar dessutom efter tidvattnet. För oss ombord gäller det att både ha medvind och räkna ut när vi har de mest gynnsamma strömmarna innan vi passerar Messinasundet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s