Trainspotting på Sicilien

Marina di Ragusa 2-9 november 2021

Dagarna ombord går sin gilla gång. Vi har etablerat någon slags vardag utan kontinuerlig segling på havet och utan den spännande upplevelsen det innebär att komma till nya destinationer.

Vädret är ostabilt när det gäller vindarna men solen värmer fortsatt och det är sällan under 20 grader. Nästan varje dag kommer det in nya båtar och marinan är tydligen fullbokad av gästande båtar inför vintern.

Vi är fortsatt nöjda över vår vinterhamn som har allt man behöver för en behaglig tillvaro. The Liveaboard community i Marina di Ragusa är vänligt hjälpsamma och om man vill, kan man delta eller själv anordna olika slags aktiviteter. Ombord på Sothis är besättningen rätt usla på både det ena och andra.

Just ordet ”liveaboard” i betydelsen att du faktiskt bor ombord på din båt visar sig vara en sanning med modifikation. Det finns naturligtvis en del personer som bor i sina båtar men väldigt många är som flyttfåglarna. De flyger hem till sina hemtrakter och hus under vintern för att återvända när våren ankommer igen.

Engelsmännen har också Brexit som styr och påverkar. Det är en djungel att förstå regelverket och ställer onekligen till en massa besvär för de brittiska medborgare.

En av de stora fördelarna med att ligga i Marina Di Ragusa är närheten till sonen på Malta som dessutom snart har födelsedag!

I min ursprungliga familj är vi fem syskon. När vi blev vuxna och någorlunda ekonomiskt etablerade så bestod födelsedagspresenten av någon slags upplevelse som önskades där även vår mor ingick som en del av paketet.

Många barn har således gett mor många olika upplevelser. Hon har under årens lopp varit i Paris och besökt Monets trädgård utanför Giverny. På ishotellet i Jukkasjärvi. På Spa upplevelser runt om i Sverige och på fjällvandringar i nordligaste norr.

Eftersom delad glädje, enligt ordspråket, är dubbel glädje så bestämmer vi oss för att kopiera min mors geniala idé och bjuder med sonen och flickvännen på en roadtrip på Sicilien under ett par dagar tillsammans med oss.

Det är spännande att ta sig fram i Italien med olika kommunala färdmedel men det är inte helt okomplicerat. Sedan tidigare vet vi att bussbolaget Tomino tar oss från Marina di Ragusa till Ragusa men hur tar vi oss till Pozzallo tro?

Det mest naturliga måste ju vara att fråga på busstation tänker vi.

Men nä, kvinnan som sitter på det lilla kontoret på busstationen har ingen aning. Hennes kompetensområde är bussbolaget Etna Trasporti och inget annat! Hon vet varken när bussen till Pozzallo kommer eller vart den stoppar och hänvisar oss med en axelryckning till ett café tvärs över gatan?!

Sagt och gjort och minsann!

På ett undangömt café tvärts över gatan och runt hörnet kan man få sig en liten espresso och en croissant av en hygglig och serviceinriktad italienare som dessutom säljer bussbiljetter till Pozzallo från bussbolaget AST. Med biljetten i högsta hugg i den ena handen och kaffet i den andra springer vi till bussen som kommer enligt tidtabellen och vi tar oss vidare bland höga berg och djupa dalar i en helvetes fart. Bussen kränger i kurvorna, det tjuter i däcken eller om det är fälgarna som ryker och stannar brått efter en halvtimme…. i Modica.

På vindlande vägar och i rasande fart från Ragusa till Pozzallo

Här skall vi tydligen byta buss för vidare färd till Pozzallo men tack och lov är det samma bussbolag!

Pozzallo har inte mycket att skryta om. Det är ett trist och slitet färjeläge mellan Malta och Sicilien men dock med en förlåtande lång sandstrand som löper längs hela staden. Eftersom vi fortsatt inte acklimatiserat oss till Italienarnas mat och sov klocka lyckas vi också pricka in den dagliga och heliga siestan där allt är stängt utom glasskioskerna.

Vi är inte så imponerade av Pozzallo.

Sonen och flickvännen skall ta färjan mellan Malta till Pozzallo som tar ca 2 timmar och ska komma fram vid 20 -tiden på kvällen. Hotellet är bokad, taxi från färjan beställd och restaurangen spikad.

Plötsligt plingar det till i mobilen och…..

Ett mammahjärtat slår några extra slag….

Det visar sig att sonen som för övrigt är både berest och en van resenär, har glömt passet!! Med en lite stukad självkänsla, ombokade biljetter och en hög med logistiska utmaningar möts vi på frukosten dagen efter.

Nu tar nästa utmaning vid, vi ska ta tåget till Modica. Låt oss bara säga att tågets webbsida var betydligt mer modern än tågstationen som inte verkade varit använd de senaste 50 åren. Skulle det verkligen komma ett tåg till den här stationen eller fanns det fler tågstationer i Pozzallo? Hade vi missat något??

Men glatt överraskande tuffar tåget in på perrongen i rätt tid.

(El Capitan är för övrigt inte överens om att det var ett tåg. Han påstår på fullaste allvar att det var en stor buss som gick på tågskenor och som drevs med en dieselmotor. Han menar att han absolut hörde hur tågföraren växlade ner i uppförsbackarna)

Modica som ligger ca 15 km från Ragusa skadades allvarligt, liksom många andra byar på Sicilien, under den stora jordbävningen 1693. Staden är uppdelade i två delar. Den lägre delen förbinds med 100tals trappsteg med den övre delen. Modica är också känd för sin choklad som introducerades från Spanien för 400 hundra år sedan och som i sin tur antagligen fick kunskapen från Sydamerika. Den mörka chokladen är grynig och smaksatt med bland annat chilipeppar, kanel, citron eller vanilj.

Min nyfikenhet för dörrar fortsätter…

I Modica prövas både smaklökarna på en traditionell siciliansk restaurang och konditionen i de 100tals stentrappor innan vi kommer upp till vårt hotell som ligger vid den magnifika Cathedral of San Giorgio.

Den magnifika Cathedral of San Giorgio
El Capitan blickar ut över sina ägor
Vår vy från hotellet

Efter en god natt går färden vidare till Ragusa där sonen och flickvännen ska ha ett par dagar på tu man hand.

El Capitan och jag tar oss vidare till båten. Väl ombord så konstaterar både El Capitan och jag att, borta bra men hemma bäst!

4 kommentarer om “Trainspotting på Sicilien

 1. Ser ikke helt sjarmen med de byene der,nedslitt og gammeldags! Været er varmt da! Som dere sier borte bra hjemme best! Ikke så mye som skjer her heller mørkt og guffent! 🇳🇴❤️🇸🇪

  Liker

  1. Hej!
   Det är förvisso slitet men vi tycker nog att de Italienska byarna byggda i barockstil har sin charm.
   November är ju en väldigt mörk och grå månad i Skandinavien, inget vi längtar hem till precis. ⛵️🇳🇴🇸🇪🇮🇹

   Liker

 2. Thank you so much for a lovely trip! An old city with a lot of character. Will make extra sure that Johan has his passport next time 🙈 🧡

  Liker

  1. Thanks to you both for your lovely company❤️
   Johan will never ever forget his passport again but….. I will send you a secret message to remind him about his passport next time😜 Have a nice trip to Malta and take care. Tom and Åse

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s