Tabula rasa

20 Desember 2021 – 13 Januar 2022 – Marina de Ragusa, Sicilia

En av fordelene med et nytt år er at man kan legge bort fjorårets budsjett og starte med blanke ark. Å stirre for lenge på fjorårets budsjett gir nesten samme følelsen som å snakke om hva man gjorde på festen der man ble litt for beruset og ikke husker alt, hva pokker gjorde vi egentlig den måneden?

Vi har lest og hørt at det ikke gir mening å diskutere summen av et budsjett siden det varierer så utrolig mye. Og nå som vi er på tur selv og opplever hva andre gjør så ser vi det poenget. Noen (de fleste) bor ikke i båten på full tid, men bruker den som en sommerbolig med dertil høyt feriepengebudsjett. Det er mange som kaller seg båtboere her nede, men de færreste er det. Så har vi de med selektiv hukommelse som påstår at de klarer seg for 3000 pr. mnd, nok om de.

Et budsjett er litt som Bibelen, man leser det med andakt og litt tungsinn. Økonomene (eller prestene) er de eneste som kan trekke noe positiv ut fra utgifter. Nå høres det ut som vi har gått på en smell, men det er langt fra sannheten. I 2021 har vi brukt kr 330,- pr mnd. mer enn det vi har budsjettert med, og da har vi regnet med alt bortsett fra ferie 🙂

Minstematrosen og El Capitan spiller landskamp i Kubb mot England.
Vi vant!

Noen poster som f.eks. hjemreiser og havneavgifter har blitt mer kostbare og flere enn planlagt, men det er noe man må regne med. Heldigvis fordeles disse utgiftene på 12 måneder og da jevner det seg noe ut. Dyre innkjøp som f.eks. en Honda generator svir på månedsbudsjettet, men det jevner seg også pent ut over et par år det også.

Vi har så langt ikke hatt store eller uforutsette utgifter på båt eller motor. Havneprisene er veldig høye i Italia, i gjennomsnitt har vi brukt kr. 3300,- pr. mnd. bare i havneavgifter i 2021, og da har vi ligget mye for anker. Fra oktober til desember i år har vært i vinterhavn i motsetningen til 2020 hvor vi seilte på vinteren. Havneplass for vintersesongen er relativt gunstig på Sicilia og vi betaler 2600,- pr.mnd inkludert strøm og vann i perioden oktober-april.

Mat er stor sett ganske dyrt, og vi spiser godt ombord. Matbudsjettet (kun mat) for 2021 ligger på kr. 4200,- pr.mnd. for 2,5 personer. Det kan kanskje syntes mye, men vi spiser nesten all mat hjemme og restaurantbesøkene er ganske få.

Minstematrosen lager pannebrød

Og for de som lurer på å installere vaskemaskin så kan vi rapportere at våre utgifter når det gjelder vask av klær ligger på kr. 214,- pr.mnd. og da har vi flere ganger fått vasket, tørket og brettet klærne på et vaskeri. Myntvaskemaskiner er tilgjengelig nesten overalt.

Watermaker har det heller ikke vært behov for, selv om det innebærer litt arbeid å hente vann fra diverse kraner så har vi hittil ikke betalt for vann fra kran. Vi har selvsagt betalt for vann på plastflaske, men det er veldig rimelig og egentlig mer styr å bære en selve kostnaden. Nå som vi har filter på vannsystemet drikkes det vann direkte fra tanken. Prisen på gass har variert noe og våre utgifter har i 2021 vært kr. 311,- pr.mnd. Vi bruker i hovedsak campinggaz flasker som man kan bytte omtrent overalt.

Jeg tror vi kan fastslå at det er temmelig dyrt å seile i Middelhavet.

Nyttig utstyr (foruten det åpenbare): Vifter, AIS, iPad, dusj, kjøleboksen og ekkoloddet med downvision.

2 kommentarer om “Tabula rasa

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s