En båteiers betraktelser del 2,5

20 Februar – 7 Mars, 2022 Marina di Ragusa, Sicilia Italia

Vinterværet her sør på Sicilia er preget av nordvestlige vinder. Vinden er kald men oftest bringer den med seg klarvær. Den normale dagstemperaturen ligger på rundt 15-17 grader, og dager med over 20 grader er ikke sjeldent. Noe frost har vi ikke sett, den laveste temperaturen har vært 3 grader natterstid, riktignok kun et par dager. Sol og blå himmel er dominerende hele vinteren noe som selvsagt lokker både briter og nordeuropeere.

For det meste fint vær

Det er veldig billig å leie bil på Sicilia utenom turistsesongen, vi har hørt om priser ned i €18 pr uke for en liten bil. Veiene må sies å være ekstremt dårlig vedlikeholdt og kjørestilen er mer eller mindre fri så det gjelder å huske å se i speilene ofte når man er ute å kjører. Vi har besøkt de fleste stedene med båten så behovet for bil har ikke vært stort for vår del.

Vaksineringen går sin gang i Italia og vi har fått tredje dose og minstematrosen har fått sin andre. Nå er alle sertifikater grønne noe som gjør det enklere å komme inn på restauranter og f.eks. IKEA om kan skulle ønske det. Alle blir skannet i døren og har man ikke sertifikat kommer man ikke inn.

En noe mutt minstematros får siste vaksinedose.
Lukten av legekontor er ikke en favoritt

Å tilbringe så mange måneder på samme sted og ikke minst sammen med mange andre kan være en utfordring. Vi kjenne langt fra alle som ligger fortøyd her i Marina di Ragusa, men så er vi noe introverte ombord hos oss. Siden se fleste som ligger her er godt over 50 så er Facebook gruppen en populær digital mingleplass hvor man kan få informasjon og hjelp med alt fra å bestille legetimer til nating av teakdekk. Erfaringen og viljen til å hjelpe er stor uansett hva det skal være.

Minstematrosen får en overhaling

Godt humør og ikke minst mye humor er en viktig del når man er på lang seiltur. Latter er livets smøring og en dag uten latter er som en dag uten sol. Av en eller annen grunn har El Capitan fått for seg at han kan kategorisere sine medseilere, men nekter å si hvilken kategori han selv tilhører.

Minstematrosen lager perfekte pannekaker på den internasjonale pannekakedagen.

Denne utingen begynte allerede i 2016 som nevnt i forrige blogg, men tiden har gått siden 2016 og nye kategorier har tilkommet jo lengre vi har seilt. Vi har møtt og selv opplevt alle disse fantastiske personligheter, og det har alltid vært med godt humør og mye latter, men til tider også litt slitsomt.

Her kommer noen nye betraktelser fra El Capitan i helt tilfeldig rekkefølge.

Pratmakeren – sier ofte: men i hvert fall.

Pratmakeren er et sosialt unikum og snill som dagen er lang. Pratmakeren er festens sorte hull og sluker oppmerksomhet fra gjester som kommer for nær. Pratmakeren er selvgående og totalt uinteressert i andres kroppsspråk og ønsker ingen innput fra omgivelsene. Det er aldri fare for at festen får et stille øyeblikk siden praten går på inn og utpust. Har du to pratmakere på samme fest er det som å se to sorte hull sirkle rundt hverandre før de braker sammen og sier «hei nå er det faktisk min tur!».

Pratmakeren står gjerne i spissen og organiserer pratestunder på VHF (cruisers net) på faste ukedager når man ligger i havn. Her kan pratmakeren snakke om det han ikke fikk sagt i løpet av gårsdagen, og siden det bare er en som kan snakke på VHF av gangen så passer det pratmakeren perfekt. Pratmakeren har ikke helt fått med seg at mesteparten av informasjonen nå til dags blir kommunisert på nett og undres hvorfor det er så stille på VHF.

«er det noen andre som har noe å ta opp?» stillhet…… «hallo!» stillhet….. «da snakkes vi på onsdag folkens, ha en fin dag» stillhet…..

Pratmakeren kan bli ubehagelig pratsom og ser aldri at han snakker for mye eller for lenge. Er du skikkelig uheldig og står der med med fire tunge handleposer i 40 grader etter å ha vært i butikken kan du like god sette de fra deg. Selv etter at du har sagt adjø og begynt å gå mot redningen hører du fremdeles praten i det fjerne.

Hjelperen – sier ofte: jeg trodde jeg hadde den.

Der det er et konstant behov er også tilbydere. I et båtmiljøet er det ofte behov for å hjelpe hverandre med problemer av ulike slag eller lån av verktøy, reservedeler etc. Vi merket oss ganske snart at det fantes en type person som raskt var på pletten når noen ba om hjelp. Problemet er at han sjelden kan hjelpe til, eller ikke hadde det verktøyet eller delen som trenges for å bidra.

Så hjelperen hjelper gjerne til om han kan eller ikke, det handler om å investerer i tjenester han selv trenger, og det trenger han ofte. Legger du ut en post på Facebook at du trenger en 58mm venstrehånds fastnøkkel med kuleledd i begge ender så svarer han 30 sekunder senere at han muligens har dette og kan hjelpe til. Han har selvsagt ikke verktøyet og befinner seg i et annet land for tiden, men om han hadde vært der så kunne han sikkert spurt en kompis. Hjelperen er også veldig interessert i hva du skal gjøre og hvordan du har tenkt å gjøre det.

Oppusseren- sier ofte: Au..helvete!

Båt verdens bever slipper du sjelden unna om du ligger mye til kai. Hører du en slipemaskin starte opp etter frokost og gå helt til sola går ned, ja så har du antagelig en oppusser i nærheten.

Oppusseren har permanent plasterlapp på en eller annen finger og er vrien å se helt tydelig på grunn av et lag med pussestøv som dekker hele kroppen. Hver gang han hoster kommer det en liten sky av støv fra håret. Og hoste det gjør han ofte så mye støv han har inhalert opp igjennom årene. En oppusser oppdages enkelt siden han har skjøteledninger og arbeidsbenken permanent montert på brygga, og er han i våken så ligger det biter av kappet treverk ved saga, akkurat som en bever.

Er du opptatt av en blank båt så er båtplassen ved siden oppusseren den verste du kan få. Å bli bedt på middag hos oppusseren er ingenting for sarte mager siden mye av kosten antagelig vil bestå av fint treverk, og på toppen av drinken vi du observere et tynt lag med støv, helt ufarlig i følge oppusseren.

Det tar tid for oppusseren og innse at det faktisk er enklere, og billigere, å kjøpe en nyere båt isteden for å pusse opp den gamle nedslitte. Oppusseren er verden snilleste person og pusser gjerne opp noen andres båt helt gratis før sin egen. Men pass på for han vil kanskje ikke gå tilbake til egen båt.

Vi fortsetter denne føljetong i neste avsnitt, det er nemlig ikke grenser for hvor mange El Capitan ønsker å fornærme 😂😂

En kommentar om “En båteiers betraktelser del 2,5

  1. Hyggelig å høre fra dere igjen😃da er vel ting som normalt ombord på Sothis ⛵️Vinterferien var vel et hyggelig avbrekk? Her går dagene som de pleier.🇳🇴🇳🇴

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s