Øst eller Vest?

20 Mars – 13 April, 2022 Marina di Ragusa, Sicilia Italia

Den 15 mai er vårt vinteropphold offisielt ferdig her i Marina di Ragusa og det er på tide å bestemme oss for hvor den videre freden skal gå.

Ønsket var jo å komme seg ut på bøljan blå tidligere, men El Capitan`s tannstatus ville det annerledes. El Capitan har gjort det til en stygg uvane å besøke tannleger i de fleste land vi er innom. Frasen «dårlig arbeid fra tannlegen» tyter det fra El Capitan når det skrangler noe løst i munnen. Han har ikke gjort annet enn å pusse tennene, så det må være tannlegens skyld mener han.

Røntgenbilde av hele gebisset var nødvendig.

Vi har hittil besøkt tannleger i Norge, Sverige, Tyskland, Frankrike og nå altså i Italia. Det er vel snart på tide med et gebiss tyter det ondskapsfullt fra mannskapet.. Uansett vil tann reparasjonen utsette atferden vår til rundt 15 mai da kontrakten vår går ut. Forhåpentlig holder tennene seg på plass i munnen til vi er i Hellas.

Slik mannskapet ser tannstatusen til El Capitan

Det er er nå over to år siden Sothis var på land, så vi er på overtid med å få båten opp for å gjøre nødvendig vedlikehold. Vi ser derfor etter steder hvor det er mulig å få en god service, og ikke minst en god pris for å ta opp skuta.

Mange legger turen østover til Hellas og det står også på vår ønskeliste. Den vanlig ruten på rundt 370 nm. går langs skosålen på Italias sørkyst med stopp innom Rocella Ionica og Crotone.

Tenkt rute til Hellas

I Crotone er det kran og muligheter for å ta opp båten, men tilbakemeldingene er både gode og dårlige så dette må vi ta på sparket når vi kommer dit. El Capitan har lovet å bade for å skrape av det verste ugresset under båten på veien. Det gjenstår å se!

Deretter krysser vi over til hælen og innom Santa Leuca for deretter å krysse over til en ankerplass på den lille øya Othoni som blir vårt første møte med Hellas i egen båt. På grunn av Brexit velger mange Briter å gå innom Albania for å sjekke ut av EU før de seiler inn i Hellas, men mange fortsetter også nordover forbi Montenegro og til Kroatia.

Vi har foreløpig ingen planer om Kroatia så vi setter antagelig kursen over til Korfu. Dersom vi ikke fikk tatt opp båten i Crotone seiler vi antagelig videre sørover til Preveza hvor det skal være mange verft å ta opp båten for litt bunnsmøring. Lengre enn dette går foreløpig ikke de østlige planene våre. Vi har ønske om å besøke Kreta, men ruten dit står ikke helt klart for oss enda.

Vi har også en vestlig rute med tanke på neste vinter på Kanariøyene. Denne ruten vil i så fall gå mot de dominerende Nordvestlige vindene i området og det må derfor beregnes noe bedre tid for å finne gode værforhold. Men god tid og vi har ikke sett verken Sardinia eller Korsika som det vil være fint å besøke om turen går vestover.

Pilotkartet viser dominerende vindene i Middelhavet i Mai.

Fra Sardinia vil det være naturlig å krysse over til Balearene når vinden er rett. Her kan man kose seg lenge før man kryper nedover den Spanske kysten og mot Gibraltar. Det hadde også vært interessant å besøke Marokko om de åpner opp for seilere igjen. Deretter hadde det blitt en vinterhavn et sted på Kanariøyene hvor det skal være mulig å seile hele året i følge tilbakemeldinger vi har fått.

Vi kjenner at Hellas lokker mest siden vi er så nære, men hvorfor er vi litt i tvil? Hellas er vakkert og mange skryter uhemmet av seilingen der, men mange orker rett og slett ikke alt byråkratiet og alle de pussige lokale regler som finnes. Som EU båt bør vi ikke møte på noen problemer i så måte. Hellas har også kjørt veldig strenge regler i forbindelse med corona pandemien og vi er ikke sugne på å ligge fast bare for at turistsesongen er over noe de har hatt en tendens til.

Om krigen i Ukraina skulle skulle spre seg ytterligere så er det antagelig ingen fordel å ligge langt øst i Middelhavet. Som nevnt tidligere er det allerede forstyrrelser i GPS systemet så langt vest som Malta. Slikt sett kjennes det bedre å være ute av Middelhavet om det skulle brake løs skikkelig.

Det er ingenting, annet enn eventuell motvind, som er negativt ved å dra vestover etter hva vi kan se. En varmere vinter skader jo heller ikke.

Vi har ennå litt tid på oss før vi må bestemme retning, og det beste av alt er og vi kan endre oss når som helst.

3 kommentarer om “Øst eller Vest?

  1. Kanariøyene har verdens beste klima! Da blir det kanskje besøk fra Norge også 🇳🇴Kanskje feire jul der?Ha en fortsatt fin påske. 🐥🌷🐥

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s