Följ med oss österut!

14-25 April Marina di Ragusa Sicilien Italien

Nytt bländande leende och en krokig arm

Medan El Capitan har fullt upp med att uppdatera sina ursprungliga tuggytor och bättra på hans redan charmerade leende, sliter Skarpöga med sviterna efter en saltomortal orsakat av vinterns halka i Svedala.

Isfläcken var väl dold under pudersnö, och innan Skarpöga fattade vad som egentligen hände voltade hon runt och landade slutligen på sin vänstra armbåge. Ett besök hos läkaren dagen efter frikände Skarpöga från en fraktur och hon avböjde vidare ”för säkerhets skull” åtgärder som en kontrollerade röntgen.

Detta har tyvärr resulterat i en något märkligt vinkel på vänster arm som skiljer sig markant från höger arm. Med tanke på stundande segling så har Skarpöga nu insett att hon bör prioritera röntgen för att bli frikänd, eller om det är något som man kan eller bör sätta kniven i.

Om det skulle vara illa får vi försöka skicka plåtarna till vårdcentralen i Sverige för bedömning och Skarpöga får ställas i kö som alla andra för vidare åtgärd. Tack för den digitala sjukvården!

Då börjar vår spaning att hitta en läkare som är villig att ta sig an Skarpöga som patient. Röntgen har vi sedan tidigare lokaliserat till den lilla bergsbyn Siccli och av hjälpsamma båtgrannar får vi veta att det finns en mindre poliklinisk vårdinrättning på gångavstånd som har helgöppet. Nu håller vi tummarna!

På lördag morgon stegar vi oss upp genom Marina di Ragusas gator till Gardia medico men här fick vi kalla handen. Ingen ortoped fanns att tillgå och på smattrade italienska, som översättes hjälpligt i vår översättningsapp, får vi veta att det tydligen skall finnas en ortoped på sjukhuset i Ragusa.

I oförättat ärende funderar vi över våra alternativ och frågan är om vi som gäster i landet kan nyttja eller faktiskt skall undvika att nyttja offentlig vård till förmån för privata alternativ.

El Capitan finner via Google snart både en och två privatpraktiserande ortopeder på överkomligt avstånd. Vi bestämmer oss för att hyra en bil en dag under nästa vecka. Hoppas att någon av ortopederna har lust att ta sig en titt på Skarpögas krokiga arm.

Sugen på något nytt

Italien dignar av fantastiska grönsaker som tomater, auberginer, zucchini, kronärtskockor, avokado och citroner. Doftande örter som persilja, basilika och oregano. Deras lufttorkande skinkor och mortadella med hackade pistagenötter är berömda och vi frossar i ricotta, mozzarella, pizza, pasta och risotto. Det italienska köket är känt över hela världen men efter ett år i Italien håller vi ombord på att längta ihjäl oss efter andra smaker.

Kronärtskockor
Marknadsdag i Marina di Ragusa

Marina di Ragusa erbjuder mycket av Italiens bästa men är dessvärre inte särskilt influerad av andra kulturer när det gäller mat och främmande kryddor och råvaror. Det finns definitivt ett begränsad utbud på den lokala marknaden och i livsmedelsbutiker och då finns det en klar fördel att bo över tid i vinterhamn och få tillgång till en adress och leveranser.

Skarpöga har surfat runt och de indiska kryddburkar är nu påfyllda. Båten är full av spännande kryddblandningar, marinader och olika sojasåser från Thailand, Indien, Nordafrika och Fjärran öster. Sedan besöket på IKEA är också midsommarafton räddad då matjessillen ligger i tryggt förvar i kylskåpet. Gräslök och gräddfil hittar vi alltid gångbara alternativ till och färsk potatis och jordgubbar finns överallt. Kocken ombord är relativt nöjd och absolut beredd att ta sig an nya kulinariska utmaningar. Just bring it on!

Skarpögas Indiska kryddcylindrar!
Tacksam för mångfald
Smaker från det asiatiska köket

I väntas tider…

Vi har ombord under vårt seglingsuppehåll funderat och resonerat om vad vi vill uppleva och vart vi önskar segla vidare. Många olika infallsvinklar finns att värdera men vidare färd lutar alltmer österut och till Grekland, en preliminär rutt finns.

I Sverige finns ett uttryck som menar att våren båda ska regnas och blåsas in. Om detta också gäller Sicilien vet vi inte men fy farao vad det har blåst de sista månaderna. Få är de dagar som kan kallas ett stabilt väderfönster och alla vi pratar med väntar otåligt för att släppa förtöjningarna.

Fint väder med gynnsamma vindar över tid är extra viktigt när banden till bryggan och fast mark under fötterna skall kapas för den första turen efter långt seglingsuppehåll. Ordföranden i byn Marina di Ragusa menar att under våren dyker det upp två stabila väderfönster, ett under April och ett under Maj månad och dessa fönster vill vi ju för allt i världen inte missa.

Så när El Capitans tandarbete är så färdigt det kan bli och vid första bästa väderfönster så kastar vi loss. Äntligen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s