Sothis hos tannlegen

Sothill 17 mai 2023

Vi er i en salgsprosess av seilbåt i Hellas for øyeblikket. Det er litt annerledes enn hjemme siden markedet er hele verden. Her er vår fremgangsmåte så langt.

Vi har kontaktet en megler med godt renommé som visuelt har gjennomgått båten og utstyret. Megler sjekker markedet og setter en prisantydningen. Meglers får en provisjon av salgssummen. Når vi har godkjent salgssummen skrives en kontrakt på at megler skal selge båten. Salget må skje innen 6 mnd. og vi kan ikke ansette andre til å selge båten i denne tiden. Blir ikke båten solgt innen fristen får megler ingen kompensasjon for utført arbeid.

Det har vært visninger hvor potensielle kjøpere har reist ned hit og fysisk gjennomgått båten. De får noen timer til å gjennomgå båten på egenhand. Etter visning kan en interesser kjøper signerer en kontrakt med intensjon om å kjøpe båten til full pris, og betale 10% av kjøpesummen til megler. Forutsetningen for kjøp er, som er vanlig her nede, at det utføres en full teknisk gjennomgang av en fagperson.

Potensiell kjøper leier en surveyor til en sjekk av båten. Han gjennomgår hele båten meget grundig på land og på vann. Vi var tilstede og kan bekrefte at undersøkelsen er av det svært grundige slaget. Det føles nesten ut som å gå til tannlegen etter et 10 års opphold, du vet aldri hva de finner. Han var i smårom å kikket som jeg aldri har sett og spurte om ting jeg ikke hadde peiling på etter 12 i vårt eie.

Om du ikke er tilstede på sjøprøven så må en kvalifisert skipper leies inn, men vi valgte å gjøre dette selv.

Sjøprøven ferdig

Siden vi var tilstede så fikk vi en muntlig rapport på at båten var i utmerket stand. Vi vet at alt var i orden med båten, men du vet aldri hva en surveyor kan finne på en slik gjennomgang. Han hadde sjelden sett en så ren og fin båt påstod han. Det var godt å høre for oss som stod der nervøse. Han hadde til og med sett løsninger vi har gjort som han ønsket å innføre i egen båt.

Etter at tilstandsrapporten er levert til kjøper så har han noen dager til å bestemme seg. Tilstandsrapporten inneholder alle detaljer om båten. Vi som selgere får normalt ikke innsyn i tilstandsrapporten, men dersom det blir en diskusjon på bakgrunn av informasjon i rapporten får vi full tilgang til denne.

Det hele er en ryddig og oversiktlig prosess for kjøper. Det føles mye tryggere enn mange forhandlere hjemme, i hvert fall her vi ligger.

For oss som selger syntes vi nok at kontrakten for intensjon om å kjøpe burde vært noe strammere. Vi taper tross alt potensielt salg i hele perioden etter at annonsen er satt til «inaktiv». Det er også et større krav til papirer utenlands. Å forstå at det i Sverige, eller Norge, ikke finnes et obligatorisk register for båt, er umulig. Når man selger båten må de nemlig ha et avregistreringsbevis. Det er tydeligvis helt utenkelig at en båt ikke er registrert.

Så er det dette med moms eller VAT som det heter i EU. Svært få som kjøper og selger en eldre bruktbåt i Norge eller Sverige har en original momsfaktura fra når båten var ny. Nå har vi en kopi av en salgskontakt til forrige eier som spesifiserer at VAT er betalt.

Alle småskader som ikke er en forsikringssak og som påløper under besiktigelse, visning og sjøprøver må vi antagelig stå for.. Normalt er det små saker, men en uansett en ekstra kostnad for selger på en båt som var 100% i orden når vi la den ut for salg.

Hvis ikke båten blir solgt så må dette fikses opp før neste visning. Vi vet at det koster oss noen penger å kjøre en lange veien opp til båten for å gjøre båten klar slik den var igjen.

Så nå sitter vi å venter på gode eller dårlig nyheter.

Er det ikke det man gjør hele livet?

En kommentar om “Sothis hos tannlegen

  1. Det betyr… at du får livet i perspektiv !
    Alle forgjengerne har gjort det samme, inngått kompromisser – skjøvet på livet.
    Husk.. hva de gamle Romere sa, Quo Vadis… «Menneske – hvor går du hen?»
    Det har ikke endret seg….

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s