Tjoho – ett väderfönster

9 juli 2020 Varberg 08.30

Äntligen har vinden minskat i styrka till 6-9 ms och förhoppningsvis så är det inte så mycket gammal sjö utanför hamnens skyddande vågbrytare. Vi har nu legat inblåsta i 4 dagar och vi vill vidare, segla neråt kusten, komma söderut.

Häromdagen blev vi nästan torpederade av en ny Najad med all nödvändig och onödvändig utrustning och med en kapten som milt uttryckt, behövde öva på sin förmåga att framföra en tung segelbåt på ett säkert sätt i en trång hamn. Väder och vind kan absolut spela in när man skall angöra men inte i detta fallet.

Seglatsen söderut går ”utomskärs” utan någon lä från någon skärgård. Efter Onsala halvön och ner till Falsterbo- Skanör är skärgård obefintlig om man räknar bort Hallands väderö och Ven i Öresund.

Vinden växlar mellan 6-9 ms och vrider sig från väst till vindar från söder och det är gropig gammal sjö.

Vi låter autopiloten jobba medan vi plockar fram hörlurar och ljudbok och turas om att slumra lite mellan varven.

Det är kallt så ulltröja och långkalsonger åker på igen och jag kan bara meddela att det är ett mindre företag att byta om under sjögång. Att hålla balansen och grabba tag i någon som sitter fast med den ena handen och samtidigt kränga på sig ett par långkalsonger med den andra handen efter att först fått av sig seglarstället, är en konst i sig.

Man blir så svettig att man egentligen inte behöver några långkalsonger när man väl är klar.

Långkalsonger och sommar anno 2020

Efter Kullen minskar vinden för att i stort sett avta under kvällen. Vår ursprungliga plan är att segla till Helsingborg men vi är osäkra om om vi orkar med en gästhamn till just nu. Av seglingsintresserad storebror har vi fått tipset att ankra upp i bukten söder om gästhamnen Kyrkbacken vid Ven vid stilla väder. Detta är väl värt att undersöka!

Utsikt från mitt köksfönster
Vår natthamn- en bukt utanför kyrkbacken på Ven

Efter 78 sjömil och 12 timmars segling ankrar vi upp och vi får en stilla natt med mjuk fjädring under skrovet.

10 juli Ven 09.30

Morgonen är stilla och mulen när vi drar upp ankaret för vidare färd söderut. Det är 12 grader och sommaren verkar att tagit rast eller helt enkelt hoppat över juli, augusti och halva september. Prognosen är regn och blåst och ökad vind i helgen.

Öresundsbron….. en gång till

Vår destination är idag Höllviken utanför Falsterbokanalen där man ligger för en rimlig peng jämfört med Skanör som tar 360 kr per dygn och ström om det finns lediga uttag! Tack men nej tack säger vi ombord till Skanör!!

Ankommer till mulet, vått och kallt Höllviken efter ca 5 timmar.

5 kommentarer om “Tjoho – ett väderfönster

  1. Skönt att ni kom en bit vidare söderut. Är ni kvar i Höllviken? Antar att ni fortfarande inte får gå in i hamn i Danmark så krävs ju riktigt bra prognos för att ta sig till tyska kusten. Eller har ni andra planer? Kram på er ni sjöbitna. //Lotta

    Liker

    1. God morgon, japp vi är kvar på Höllviken till och med söndag som det ser ut idag. Danmark är inte aktuellt eftersom de inte tar emot utan Tyskland- Varnemunde är vårt nästa mål. Vi har ca 12-13 timmars segling dit så vi behöver stabilt väderläge. Ser bättre ut nästa vecka med nordvästliga vindar.

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s